Sociaal conflict bij Sabca escaleert

De bijna 180 bedienden van Sabca in Haren hebben sinds woensdag het werk neergelegd. Ze eisen dat ze gelijk behandeld worden met hun collega's uit Charleroi. Daar krijgen ze vijf verlofdagen meer.

Sabca in Haren maakt vliegtuigonderdelen. Er werken ongeveer 180 bedienden. Bijna allemaal hebben ze sinds woensdag het werk neergelegd.

"Het gaat om vijf dagen arbeidsduurverminderingverlof die wij niet toegekend krijgen," zegt Patrick Mertens van bediendenvakbond LBC. "De collega's in Charleroi krijgen de bedienden die wel. Er was in een cao ook een indexatie van de maaltijdcheques voorzien maar de directie kan die naar eigen zeggen niet toepassen."

Het conflict sleept al een hele tijd aan. Het begon met een herstructurering eind 2003. Volgens de bonden zijn de bedienden van de twee vestigingen toen niet op gelijke voet behandeld.

"Het klopt niet dat de ene minder krijgt dan de andere," zegt personeelsdirecteur André Ghysens. "In de onderhandelingen van 2003 en 2004 was het doel om een evenwicht te behouden tussen de verschillende categorieën en dat evenwicht is er vandaag nog."

Klopt niet, zeggen de bedienden. "Wij kunnen met cijfers aantonen dat de bedienden in Gosselies meer hebben teruggekregen en dus minder blijvende inleveringen hebben gedaan dan de bedienden van Haren," zegt Philippe Bervoets van bediendenvakbond LBC. "De directie is niet bereid om ons ongelijk te bewijzen."

In april en juni waren er al vakbondsacties en een eerdere verzoeningspoging leverde niets op. De directie betreurt de werkonderbrekingen maar wil niet praten met de vakbondsafgevaardigden. Het is nu wachten op de komst van een nieuw verzoeningsbureau.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?