Sociaal plan Brussels Airlines officieel ondertekend: deeltijds werk voor piloten

© PhotoNews
Updated: 26-06-2020 - 17:19

De directie en vakbonden bij Brussels Airlines hebben vrijdag het sociaal plan voor de herstructurering van de luchtvaartmaatschappij officieel ondertekend. Dat meldt de directie. Zowat 1.000 van de ruim 4.000 banen bij de maatschappij verdwijnen, maar het is de bedoeling het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk te beperken.

Woensdag was er al een principeakkoord bereikt, en vrijdag werd het sociaal plan officieel ondertekend tijdens een ondernemingsraad.

Bij Brussels Airlines staan 1.000 van de ruim 4.000 banen op de tocht. De bedoeling is om zoveel mogelijk in te zetten op vrijwillig vertrek en brugpensioen (SWT), zodat het aantal naakte ontslagen kan worden beperkt.

"We bieden verschillende stelsels van brugpensioen en deeltijds werk aan", zei Bert Van Rompaey, hoofd van de afdeling Human Resources, tijdens een virtuele persconferentie vrijdag. "Pas als we zicht hebben op hoeveel medewerkers vrijwillig akkoord gaan met deze opties, kunnen we de berekening maken van het aantal gedwongen ontslagen." Dat zal over een maand duidelijk moeten worden, aldus Van Rompaey.

Voor de piloten en het cabinepersoneel is alvast beslist dat er geen ontslagen zullen vallen. Het gaat om 560 FTE's onder de piloten en 1123 FTE's voor het cabinepersoneel. "We zullen iedereen tijdelijk deeltijds laten werken, om ontslagen in deze groep te vermijden", zei Van Rompaey. Er worden ook seizoenscontracten voorgesteld om het personeel aan boord bijvoorbeeld sterker te kunnen inschakelen in de zomerperiode en minder tijdens de wintermaanden. "Deze maatregelen zullen een impact hebben op 226 jobs in deze groep, die hierdoor kunnen blijven."

Vrijwillig vertrek

Aan vakbondszijde wordt de ondertekening bevestigd. "Daarmee is fase 1 van de wet-Renault op bedrijfsherstructureringen afgerond", aldus Filip Lemberechts van de liberale vakbond. "De directie zal de komende dagen het personeel informeren."

Hoeveel naakte ontslagen er uiteindelijk zullen vallen, is dus nog niet duidelijk. "Er zijn wel wat mensen die vrijwillig weg willen, maar het blijft afwachten hoeveel dat er uiteindelijk zullen zijn", aldus Anita Van Hoof van de socialistische bediendebond BBTK. Andere werknemers kunnen met (brug)pensioen, kunnen tijdskrediet nemen, deeltijds werken of onbetaald verlof nemen. Pas als die aantallen gekend zijn, zal ook duidelijk worden hoeveel ontslagen er nog vallen. Volgens de vakbondsvrouw zullen de meeste banen - zowat 600 - verdwijnen bij het grondpersoneel.

Voor diegenen die vertrekken komt er een tewerkstellingscel. De betrokkenen zullen gedurende een jaar begeleid worden naar een nieuwe job. "Dit geldt ook voor de werknemers die vrijwillig vertrekken", benadrukken Lemberechts en Van Hoof. "De regeling voor diegenen die vrijwillig vertrekken is dezelfde als die voor de mensen die ontslagen worden."

Financiering

Het hele sociaal plan staat nog onder voorbehoud van één element, zo geeft vakbondsvrouw Van Hoof nog mee: de financiering. Lufthansa zou immers de reorganisatie betalen, terwijl er ook nog gesprekken lopen met de federale regering over steun voor Brussels Airlines om de coronacrisis te overleven. De overheidssteun zou minstens 290 miljoen euro bedragen. Brussels Airlines "hoopt op een positief resultaat van de lopende gesprekken over de financiële steun die nodig is om de gevolgen van deze ongekende crisis te boven te komen en het bedrijf te herstructureren", zegt de maatschappij zelf.

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) zei eerder dat hij verwachtte dat de onderhandelingen over federale steun in een beslissende fase zouden komen eens het sociaal plan was goedgekeurd en de aandeelhouders van Lufthansa het Duitse reddingsplan van 9 miljard euro hadden goedgekeurd. Dat gebeurde donderdag. In de loop van volgende week zetten directie en vakbonden van Brussels Airlines normaal ook hun krabbel onder de andere onderdelen waarover woensdag een principeakkoord was bereikt: de arbeidsvoorwaarden voor de personeelsleden die aan boord blijven, zoals looninlevering en uurroosters

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?