© Annelies Boddez

Spontane staking bij vier vestigingen van Fnac

© Belga
08/06/2019

Bij de vestigingen van winkelketen Fnac in onder meer City 2 en in de galerij aan de Gulden-Vlieslaan in Elsene is zaterdag een spontane staking uitgebroken. Dat is vernomen van CNE-vakbondsvrouw Anne-Marie Dierckx. Personeelsleden vatten post voor de ingang om de toegang tot de winkels te blokkeren. In de vestigingen in Vlaanderen zijn er geen stakingsacties.

Eind februari kondigde de directie van Fnac op een bijzondere ondernemingsraad aan dat de winkelketen 57 arbeidsplaatsen wil schrappen. Bij Fnac België werken 456 mensen verdeeld over elf vestigingen.

Donderdag zaten directie en vakbonden samen, nadat het personeel eerder massaal een voorstel van de directie verworpen had. De vakbonden deden een tegenvoorstel, dat het tegenovergestelde was van wat de directie verwacht had. De directie vroeg extra tijd en schrapte daarom een vergadering die vrijdag gepland was. Ze stelde voor om op 26 juni weer samen te zitten, onder voorbehoud van bevestiging.

"Dat heeft het personeel boos gemaakt. De mensen leven al sinds februari met een zwaard van Damocles boven hun hoofd", aldus Anne-Marie Dierckx. "Ze willen weten wat er met hen gaat gebeuren. De personeelsleden vragen de directie om sneller terug te keren naar de onderhandelingstafel en ze herinneren aan hun verzet tegen het plan dat oorspronkelijk door de directie was voorgelegd." Vanavond wordt beslist of er ook volgende week acties komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, staking, fnac

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie