Spontane staking van cipiers in gevangenis van Vorst

In de gevangenis van Vorst heeft de nachtploeg van de cipiers woensdag in de late namiddag het werk neergelegd. Ze doen dat uit protest tegen de werkomstandigheden, aldus de socialistische vakbond. Op een vergadering met het personeel vanmorgen werd beslist dat de staking nog zeker tot tien uur vanavond zal voortgaan.

De cipiers zijn het beu. Al geruime tijd wordt er geklaagd over de overbevolking en het permanente hygiëneprobleem in de gevangenis. Omdat de situatie maar niet verbetert, besliste de nachtploeg woensdag niet aan het werk te gaan. Rond deze tijd beslist het personeel of de actie verder gezet wordt of niet. Ondertussen staat de politie in voor de veiligheid in de gevangenis van Vorst.

Een stakingsaanzegging werd er niet ingediend, maar volgens de vakbonden is het personeel uitgeput. De gevangenis heeft officieel plaats voor 420 tot 430 gedetineerden, maar gemiddeld verblijven er zo'n 640 tot 650 gevangenen in Vorst. Daarmee is ook de grens van 600 plaatsen, die met de overheid werd onderhandeld, overschreden.

Te laat en te traag
De regering keurde onlangs een plan goed dat de renovatie van de gevangenissen omvat, maar voor de cipiers gaat dat dossier te traag vooruit. "Er zijn wel oplossingen, maar die had men al jaren geleden moeten toepassen," zegt Hans Dehassenauw van de socialistische vakbond ACOD. "Dat is het grote probleem. Alles blijft maar aanslepen en niets raakt opgelost. We komen nu voor de zoveelste keer op straat en verliezen voor de zoveelste keer een deel van ons loon. We staan nu eigenlijk opnieuw buiten voor dezelfde reden als waar we tien jaar geleden voor buiten stonden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?