Staking bij Audi in Hongarije bedreigt Brusselse productie

© PhotoNews
| Luchtbeeld van de autofabriek van Audi in Vorst.

Een deel van de productie in Duitse fabrieken van luxewagenbouwer Audi is maandag stil komen te liggen, omwille van een staking bij een Hongaarse fabriek die onderdelen toelevert. In de Brusselse fabriek, waar de elektrische Audi e-tron van de band rolt, kan de productie vanaf donderdag in het gedrang komen.

Zowat 10.000 werknemers aan de productielijnen van de Audi A3, A4, A5 en Q2 in de fabriek in Ingolstadt hebben maandag en dinsdag geen werk, aldus een woordvoerster van het bedrijf. Of de productie er woensdag hervat wordt is nog niet duidelijk.

In de Brusselse fabriek van Audi, die elektromotoren toegeleverd krijgt vanuit Hongarije, is de productie normaal gezien tot en met woensdag verzekerd. "We bekijken de situatie van dag tot dag, maar we hebben voorlopig nog motoren op voorraad of onderweg naar hier", zegt Andreas Cremer, secretaris-generaal van Audi Brussels.

Grootste buitenlandse Audi-vestiging

Meer dan 4.000 werknermers van de Audi-fabriek in het Hongaarse Gyor hebben donderdag voor een week het werk neergelegd. Ze eisen een betere verloning en voordelen. De fabriek in Hongarije stelt in totaal zowat 12.000 mensen tewerk die motoren bouwen, niet enkel voor Audi, maar ook voor andere merken van de Volkswagen-groep.

De vakbond die opriep tot de staking wil een loonsverhoging van 18 procent en betere voordelen. Het management heeft een loonsverhoging met 20 procent voorgesteld gespreid over twee jaar en andere toezeggingen, maar de vakbond heeft dat voorstel verworpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?