Staking bij Waalse en Brusselse filialen van Sports Direct

Het filiaal van Sports Direct in winkelcentrum City 2 houdt de deuren wel open.

Er wordt zaterdag gestaakt in bijna alle Sports Direct-winkels in Brussel en Wallonië. Het personeel van het Britse merk, dat 37 vestigingen heeft in België, verzet zich tegen de wens van het management om de winkeluren drastisch te verminderen.

Vrijwel alle 21 Sports Direct-winkels in de hoofdstad en in het zuiden van het land hielden daarom zaterdagochtend de deuren gesloten. Slechts drie waren nog open om 10.00 uur. Een in Aarlen en twee in Brussel: in City 2 en in Drogenbos. Daar vinden momenteel personeelsvergaderingen plaats.

In Vlaanderen, waar het merk 16 winkels heeft, heeft vakbondsvrouw Kristel Van Damme geen weet van acties. "Na twee dagen onderhandelen draaien we in rondjes. We merken dat we op heel veel punten geen antwoord hebben op onze vragen. Daarom hebben de mensen vandaag besloten om te gaan staken," legt de vakbondsman uit.

Conflict over werkuren

De 'drastische' vermindering van het aantal winkeluren is de kern van het sociale conflict. "We willen een transparant urensysteem dat duurzaam is en aangepast is aan de behoeften van elke winkel. We vragen ook een duidelijk perspectief op de toekomst," zegt Bourhidane.

Sports Direct stelt in België ongeveer 450 mensen te werk, van wie de meerderheid jongeren met onzekere contracten zijn. De winkels gaan naar verwachting maandag weer open, maar afhankelijk van de reactie van het management zijn andere acties mogelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?