Staking gaat ook zondag door bij Aviapartner

© Photonews
| Voor veel passagiers is het lang wachten geblazen op de luchthaven door de staking bij Aviapartner.
Updated: 27-10-2018 - 22:01

Directie en vakbonden van Aviapartner op Brussels Airport zijn zaterdagavond uit elkaar gegaan zonder akkoord. De staking wordt zondag voortgezet. Eerder op de avond haalde de directie uit naar de vakbonden. De onderhandelingen worden zondag om 10 uur hervat.

De onderhandelingen bij de bagageafhandelaar begonnen zaterdag tegen 11 uur, een uurtje later dan gepland. De drie vakbonden (ACV Transcom, ABVV-BTB en ACLVB) hadden hun eisen meer geconcretiseerd, zoals vrijdag overeengekomen was.

Tegen het middaguur werden de gesprekken al tijdelijk opgeschort, op vraag van de directie. Die keerde terug naar de onderhandelingstafel met een nieuw voorstel. De gesprekken gingen onder meer over werkkledij en -materiaal. Ook eetpauzes liggen heel gevoelig voor de bonden. De werknemers van Aviapartner klagen dat ze bij het begin van hun shift nooit weten wanneer ze kunnen pauzeren.

Een ander discussiepunt is het toelaten van levende dieren en organen. Door een klein deelakkoord klaarde de lucht na de middag even op maar dat was slechts kortstondig. Tijdens discussies over financiële tegemoetkomingen en compensaties bleek het water te diep tussen beide partijen. De bonden vroegen onder meer om interimarissen een vast contract aan te bieden.

In de latere namiddag werden de gesprekken geschorst. De laatste rush richting akkoord eindigde zonder resultaat. Na een marathononderhandeling van tien uur hebben bonden en directie elkaar niet gevonden. Even voor 21 uur werden de gesprekken stopgezet. Ze worden zondag vanaf 10 uur hervat.

Het personeel gaat niet opnieuw aan de slag op zondagochtend, zoals de voorbije 24 uur in het vooruitzicht was gesteld. De directie had vrijdagavond een hervatting op zondag om 6 uur vooropgesteld. "Met de aankondiging dat er zaterdag geen diensten zouden zijn, wilden we een duidelijk signaal geven aan de luchthavengemeenschap en de passagiers."

Het aantal geannuleerde vluchten is zaterdag opgelopen tot 130, op 550 in het totaal. De oproep van Brussels Airport om niet naar de luchthaven te komen heeft gedeeltelijk effect gehad. Aan de infobalies van de luchtvaartmaatschappij was het wel nog de hele dag dringen.

Onwil

Eerder op de avond had de directie nog uitgehaald naar de vakbonden. Sinds het begin van de staking, die donderdagnamiddag uitbrak, staan op Brussels Airport meer dan tien vliegtuigen van acht luchtvaartmaatschappijen aan de grond. De meeste toestellen zijn nog steeds geladen met bagage van aankomende of vertrekkende passagiers.

De directie van Aviapartner probeert een oplossing te vinden voor gestrande, meestal buitenlandse reizigers die niet aan hun bagage kunnen. "Enkele werkwillige medewerkers zijn bereid om de bagage uit de vliegtuigen te halen. Maar zij botsen op onwil van de vakbonden", stelt de directie. "We hebben tevergeefs aan de vakbondsafgevaardigden voorgesteld om toe te laten de vliegtuigen af te laden en te laten vertrekken, zonder passagiers of nieuwe bagage aan boord."

Belga heeft ter plaatse vastgesteld dat zich bij de twee toegangen voor het personeel van Aviapartner geen werkwilligen hebben aangediend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?