In de Stad Brussel is het aantal aanvragen voor schuldbemiddeling op vijf jaar tijd verdubbeld. Meer en meer mensen met een bescheiden of gemiddeld loon komen bij het OCMW terecht met hun schulden. OCMW-voorzitter Yvan Mayeur pleit daarom voor een wetswijziging, waardoor persoonlijke schulden deels of helemaal zouden worden kwijtgescholden.

In 2003 vroegen 275 mensen aan het OCMW om een afbetalingsplan met hun schuldeisers. In 2007 zijn dat er al meer dan 600. Dat aantal is wellicht het topje van de ijsberg, want veel mensen met schulden vinden hun weg niet naar het OCMW.

En het zijn niet alleen de armsten die komen aankloppen voor schuldbemiddeling, zegt OCMW-voorzitter Yvan Mayeur. "Het zijn niet alleen de mensen die een leefloon hebben die bij ons komen, maar ook mensen die uit gaan werken. Een gezin met twee lage lonen bijvoorbeeld kan in moeilijkheden komen en heeft ons nodig."

In 23 procent van de gevallen zijn de schulden te wijten aan consumptiekredieten. Wie consumptiekredieten zegt, denkt onmiddellijk aan wilde aankopen van luxegoederen. Maar het probleem is nu breder dan vroeger. Mensen betalen meer en meer hun gewone boodschappen met kredietkaarten. Ook geraken ze financieel in de problemen door hoge medische kosten (19 procent) en door belastingschulden (18 procent).

Wie zware persoonlijke schulden heeft, betaalt vaak af voor de rest van zijn leven. OCMW-voorzitter Mayeur wil daarom een wetsvoorstel indienen om dat te veranderen. De rechter zou persoonlijke schulden gedeeltelijk of helemaal kunnen kwijtschelden zodat de schuldenaar met een schone lei kan beginnen.

Maar zal zo'n nieuwe wet voor een persoonlijk faillissement de mensen niet aanmoedigen om schulden te maken? Mayeur denkt van niet, en wil met de wet de neerwaartse spiraal doorbreken. "Er zijn mensen die aan de sociale steun blijven, want als ze werken moeten ze de schuld afbetalen en houden ze niets over van hun loon. Voor die mensen is het beter om in de sociale hulp te blijven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni