Steeds minder tankstations

Het aantal tankstations in het Brussels gewest daalde sinds 2007 met een derde. Vooral kleine uitbaters verdwijnen. Dat heeft onder meer te maken met de strengere milieuwetgeving.

In 2007 telde Brussel nog om en bij de 300 tankstations. Dat aantal is ondertussen gezakt tot 208, zo bericht La Dernière Heure.

Volgens de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars is de daling te verklaren door de strengere milieuwetgeving die in 1999 werd ingevoerd door toenmalig minister van Leefmilieu Didier Gosuin (FDF). 

"Uitbaters moesten verplicht hun grond saneren en als ze hun station sloten was de ontmanteling en sanering gratis", zegt woordvoerder Olivier Neirynck. "Als ze ervoor kozen om verder te doen kregen ze een interventie van maximaal 37.000 euro. Maar de kosten kunnen oplopen van 50.000 tot 200.000 euro, naargelang de grootte van de installatie."

Vooral kleine, zelfstandige uitbaters beslisten de voorbije jaren daarom om hun pompstation te sluiten. De grote spelers zagen zo hun marktpositie versterkt. 

Veel tankstations liggen er al jaren verlaten bij. Anderen zijn ondertussen omgebouwd en huisvesten vandaag andere functies, zoals café La Pompe in Sint-Gillis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?