Stripmuseum enige overblijver in lege Horta Gallery

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
25/09/2013
Nu alle handelaars de Horta Gallery in Brussel-Centraal verlaten hebben, blijft het stripmuseum als laatste over. Conservator Jean-Pierre Vanhemelryck: "Als het zo doorgaat, vertrekken we."

D e roltrap die langzaam naar beneden schuift, voetstappen van pendelaars en een radiostem. Veel meer echoot dezer dagen niet door de Horta Gallery. De kleurrijk verlichte privégalerij, die naar ontwerper Victor Horta is genoemd, verbindt de Grasmarkt met treinstation Brussel-Centraal.

De unieke houten roltrap naar boven is sedert enkele maanden buiten dienst. Twee liften, waarvan één speciaal voor mensen met een beperking, functioneren niet en de middelste van de drie toegangsdeuren vanaf de Grasmarkt blijft dag na dag gesloten. Tot slot zijn ook de toiletten dicht. Toch snellen dagelijks duizenden pendelaars langs deze galerij richting werk of trein.

Naast een handige binnenweg is de overdekte gang ook warm, netjes en veilig. Al kan de afwezigheid van handelaars ook de forenzen niet ontgaan zijn. Dat laatste zit Jean-Pierre Vanhemelryck hoog. De conservator opende eind 2011 'na een investering van 1,5 miljoen euro' het stripmuseum 'Moof' (Museum of original figurines). Inmiddels zijn het museum en de bijhorende gadgetwinkel de laatste tekens van leven in de galerij.

Onvoldoende rendabel
Vanhemelryck telde het eerste jaar 40.000 bezoekers voor het museum. "Het tweede jaar zullen dat er meer zijn, maar voor break-even hebben we er 55.000 nodig." Twee derde komt uit het buitenland.

Vooral de pendelaars vinden slechts moeizaam hun weg naar het museum. Dat er in en rondom het treinstation nauwelijks wegwijzers te bespeuren vallen, is daar niet vreemd aan. Al hekelt Vanhemelryck vooral de leegstroom van handelaars. "Een galerij is toch een kwestie van ambiance?"

Om zijn driekoppige ploeg aan de slag te kunnen houden, organiseert hij nu ook evenementen. Daarvoor bouwt zijn equipe in een uur tijd een deel van het ondergrondse museum om. Bedrijven komen dan langs voor kleine seminaries en feestjes. Maar het is onvoldoende om rendabel te zijn.

"Als het zo doorgaat, vertrekken we," zegt de 61-jarige die intussen met zijn hand op tafel klopt. "We blijven voorzichtig positief, maar we willen duidelijkheid over de toekomst." CBRE, de internationale vastgoedorganisatie die de winkelruimtes in de Horta Gallery beheert, wenste geen commentaar te geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni