Swissport start met tijdelijke werkloosheid op Brussels Airport

Afhandelaar Swissport Belgium past vanaf zaterdag tijdelijke werkloosheid toe op Brussels Airport. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd. Volgens hem is het aantal vluchten dat Swissport moet afhandelen als gevolg van de coronacrisis met 20 procent verminderd. Ook het aantal passagiers per vlucht is gedaald.

"We peilen op dit ogenblik bij de werknemers of zij overuren willen opnemen of vrijwillig willen thuisblijven omwille van de zorg voor de schoolgaande kinderen. Daarnaast wordt het aantal zieken geïnventariseerd. Per departement wordt dag na dag bekeken hoeveel mensen er nodig zijn. Het is op dit ogenblik niet mogelijk om daar een algemeen cijfer op te plakken. De tijdelijke werkloosheid zal zolang het nodig is, toegepast worden", aldus de zegsman.

Swissport, dat op Brussels Airport in totaal 1.400 mensen tewerkstelt, wil het aantal werknemers dat in tijdelijke werkloosheid gesteld wordt alleszins zo laag mogelijk te houden. "We willen de toepassing van de maatregel ook zoveel mogelijk spreiden over het volledige personeel om te vermijden dat het dezelfden zijn die de volledige periode moeten thuisblijven. We rekenen daarbij ook op de onderlinge solidariteit van het personeel", aldus nog de woordvoerder.

Swissport voert op Brussels Airport onder meer diensten uit voor Brussels Airlines, de grootste speler op de luchthaven, maar ook voor de andere Lufthansa-maatschappijen en spelers als Delta Air Lines, Emirates, Finnair en Qatar Airways, zo staat op de website van de luchthaven.

Aviapartner blijft werken

Bij afhandelaar Aviapartner is er momenteel nog geen sprake van tijdelijke werkloosheid, in tegenstelling tot bij concurrent Swissport. Dat zegt Fouad Bougrine van de liberale vakbond (ACLVB).

De vakbonden kregen tijdens een ondernemingsraad te horen dat de directie nog over andere mogelijkheden beschikt om het teveel aan personeel op te vangen, zegt Bougrine. "Zo kampen de werknemers op dit ogenblik met een enorme hoeveelheid overuren en werd al de vraag gesteld of er werknemers onbetaald verlof willen nemen voor opvang van hun kinderen. Het is echter duidelijk dat de situatie snel kan veranderen", aldus nog de vakbondsman.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?