Test Aankoop: ‘Te weinig concurrentie op Brusselse energiemarkt’

© tvbrussel
13/09/2012
Terwijl Vlaanderen massaal van energieleverancier verandert, blijken de Brusselaars minder happig op verandering. Volgens Test Aankoop is dat vooral door een gebrek aan concurrentie bij de leveranciers.

Elke dag veranderen 1.500 Vlaamse gezinnen van energieleverancier. In Brussel: nog geen fractie daarvan. Daaruit afleiden dat Vlamingen prijsbewuster zijn is te kort door de bocht. De reden ligt elders: in Brussel zijn er gewoon amper alternatieven voor de grote, dure spelers op de markt.

In Vlaanderen heeft het negen jaar geduurd voor er een dynamiek op gang kwam na de vrijmaking van de energiemarkt", zegt Nico De Bie van consumentenorganisatie Test Aankoop. "In Brussel is die er nog niet. De vrijmaking is hier ook nog niet zo lang doorgevoerd. Maar er zijn in Brussel ook veel minder spelers actief, waardoor er te weinig concurrentie is om de prijzen te doen zakken en de mensen te doen veranderen."

In Vlaanderen is er de keuze tussen 12 leveranciers, en die bieden meer en meer tegen elkaar op met interessante, goedkope contracten voor gas en elektriciteit. In Brussel zijn er amper 5 leveranciers actief, en dat heeft te maken met de Brusselse regelgeving.

"Brussel is strenger", zegt De Bie. "Zo kunnen klanten in Vlaanderen sneller afgesloten worden door hun leverancier bij wanbetaling. Als men schulden wil innen, moet men langs de vrederechter. Een contract in Brussel moet ook minstens drie jaar lopen. "

Bij ons kan een leverancier dus moeilijker iemand zonder stroom zetten als die z'n factuur niet betaalt. Komt daar nog bij dat er in Brussel meer mensen kampen met financiële moeilijkheden, potentiele wanbetalers in de ogen van leveranciers. Essent en Nuon hielden het in 2010 zelfs gewoon voor bekeken in Brussel. De strengere regels zijn er om de sociaal zwakkeren te beschermen, maar dat lijkt mislukt. "Door de strengere regels willen de spelers niet komen, en zo betaalt ook de sociaal zwakkere meer voor energie", besluit De Bie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni