Toekomst opleidingscentrum voor heftruckchauffeurs onzeker

Zo'n driehonderd mensen hebben het afgelopen jaar in Haren een opleiding tot heftruckchauffeur gevolgd. Ze deden dat in een uniek privé-opleidingscentrum dat zich op het haventerrein bevindt. Net daarom is het lang niet zeker dat het centrum kan blijven voortbestaan.

Monia volgt een één week lange opleiding tot heftruckchauffeur, een knelpuntberoep. Ze doet dat in de Manpower Logistics Academy in Haren. Uitzendkantoor Manpower levert de cursisten, opleidingsbureau Athetys verzorgt de training, heftruckbedrijf Havelange levert het materieel. Voor Havelange heeft de opleiding een grote toegevoegde waarde.

"Hierdoor kunnen wij heftrucks mét chauffeur op de markt aanbieden. Uit veiligheidsoverwegingen kunnen wij in een toestel dat toch tot 100.000 euro kan kosten en zeer gesofisticeerd is, niet zomaar om het even wie achter het stuur zetten," legt Johan Bogaerts, algemeen directeur van Havelange, uit.

Sinds april vorig jaar zijn al een driehonderd mensen, van wie de helft Brusselaars, opgeleid tot heftruckchauffeur. De bedoeling is dat ritme elk jaar aan te houden. Maar het opleidingscentrum - een privé-initiatief - ligt op haventerrein. De concessie kan elk moment verlopen en dus is het niet zeker dat het centrum blijft.

Bovendien komt er langs de Vaartdijk in Anderlecht tegen de zomer een beroepsreferentiecentrum voor transport en logistiek, dat voor de helft door het Gewest wordt betaald én met een opleiding tot heftruckchauffeur. Is dat geen hopeloze versnippering van het opleidingsaanbod?

"Vanuit de sector transport en logistiek zijn de bekwaamheden veel breder dan enkel heftruckchauffeur worden," aldus Philippe Molein, coördinator van het beroepsreferentiecentrum Iris TL. "Ik denk hierbij aan magazijntechnieken als magazijnier of hulpmagazijnier, maar ook andere bekwaamheden die in de transportsector te vinden zijn."

Het beroepsreferentiecentrum in Anderlecht wil samenwerken met de privé-opleiding tot heftruckchauffeur. Staatssecretaris voor de Haven Brigitte Grouwels (CD&V) gaat stappen zetten om de privé-heftruckopleiding in Haren te bestendigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?