Treinverkeer nu al gedeeltelijk verstoord

© FM Brussel
19/05/2008
Hoewel de 24-urenstaking bij het spoor officieel maandagavond om 22 uur begint, verloopt volgens spoorbeheerder Infrabel het treinverkeer al sinds maandagnamiddag moeizaam. Heel wat treinbestuurders hebben zich ziek gemeld.

Het zwaarst getroffen is de as Schaarbeek-Moeskroen, waar heel wat treinen afgeschaft zijn, maar ook op de lijnen Brussel-Luik, Brussel-Doornik, Brussel-Bergen-Quévy, 's Gravenbrakel-Leuven en Gravenbrakel-Charleroi is er hinder in beide richtingen. Ook op die lijnen zijn er treinen geschrapt.

Op alle andere lijnen start de 24-urenstaking dus vanavond om 22 uur. De vakbonden benadrukken dat de treinen die op dat ogenblik nog aan het rijden zijn, in het eerstvolgende station halt zullen houden.

Verkeersellende in het vooruitzicht

Door de aangekondigde spoorstaking wordt dinsdag 20 mei mogelijk de drukste dag van het jaar op de Belgische wegen. De Vlaamse Automobilisten Bond (VAB) raadt iedereen die de spits kan vermijden aan dat dinsdag zeker ook te doen. Werkgevers en werknemers wordt ook gevraagd om maximaal gebruik te maken van systemen van arbeidsflexibiliteit (zoals bijvoorbeeld thuiswerken en/of telewerken) en om zoveel mogelijk te carpoolen.

Voorbeelden uit het verleden tonen aan dat de verkeersdrukte bij nationale treinstakingen recordpieken bereikt. De files op de grote wegen kunnen nog een stuk langer worden dan op traditionele piekmomenten, zoals bijvoorbeeld in de vakantieperiodes. Alle filewachttijden van een 'normale' spits zouden door de uitzonderlijke drukte dubbel zo lang kunnen worden, waarschuwt de VAB.

'Neem de fiets'

De Fietsersbond roept ondertussen iedereen op om dinsdag met de fiets naar het werk te gaan. 'Als iedereen die op minder dan vijf kilometer van zijn werkplaats woont met de fiets gaat, zal al wie geen alternatief heeft voor de wagen toch nog een beetje kunnen rijden,' zegt de bond. Door een nationale en algemene 24-urenspoorstaking worden er voor dinsdag monsterfiles voorspeld.

Voor wie dichtbij het werk woont, is de fiets een perfect alternatief, zegt de Fietsersbond. Vier op de tien Belgen die op minder dan vijf kilometer van hun werk wonen, gaan toch met de wagen. Als al die mensen morgen massaal de fiets nemen, kunnen de anderen, die geen alternatief hebben en dus verplicht zijn de wagen te nemen, zich misschien toch nog nog een beetje verplaatsen, klinkt het.

'Minimum dienstregeling is perfect haalbaar'

De Bond van Trein-Tram- en Busgebruikers (BTTB) roept de spoorwegvakbonden op om andere actievormen te gebruiken dan een staking. Bovendien zou een minimale dienstverlening wel degelijk haalbaar zijn, mocht het toch nodig zijn actie te voeren.

Jan Van Severen van de BTTB: "Volgens federaal minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) moet 65 procent van het treinpersoneel werken om een deel van de treinen te laten rijden: dit klopt niet. Het is slechts bij bepaalde categorieën van het personeel dat er zeker een minimum aantal mensen - zoals seingevers en rijdend personeel - moeten werken om een dienst te verzekeren."

Open VLD zegt vandaag dat een minimumdienst haalbaar is als 25 procent van het personeel opgevorderd wordt. Tijdens de spitsuren zouden dan alle treinen kunnen rijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni