Unizo: ‘Stop de voorbarige paniekzaaierij’

December 2020: de voetgangerszone in de Anspachlaan December 2020: de voetgangerszone in de Anspachlaan
© PhotoNews
| December 2020: de voetgangerszone in de Anspachlaan.
© PhotoNews
| December 2020: de voetgangerszone in de Anspachlaan.

Een week geleden raadde de experten van Gems de regering al aan om bij een lichte verslechtering van de cijfers de niet-essentiële winkels opnieuw te sluiten, dat schrijft De Standaard. Unizo waarschuwt voor paniekzaaierij over een derde lockdown “die momenteel nog niet aan de orde is!”

Het ‘plan B’ zou inhouden dat er bij verslechtering van de cijfers opnieuw zou worden overgegaan naar een sluiting van niet-essentiële winkels. Nu naast de Britse variant ook de Zuid-Afrikaanse voet aan grond heeft in België ligt deze optie wat de experten betreft opnieuws op tafel. Maar het blijft nog even wachten op een beslissing: het volgende overlegcomité is pas op 22 maart.

Unizo vindt het nog veel te vroeg om over een potentiële sluiting te spreken. "De cijfers zijn gestabiliseerd en we zitten momenteel op een plateau, zoals virologen vandaag zelf nog aangaven. Daarmee doen we het beter dan onze buurlanden", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Dit is dan ook niet het moment om onze ondernemers met voorbarige doemscenario's nodeloos schrik aan te jagen. De paniek en moedeloosheid die dat bij onze leden veroorzaakt is bijzonder groot."

We vinden het onaanvaardbaar dat een sluiting van niet essentiële winkels nu al opnieuw overwogen zou worden", zegt Van Asscher. "Stop daarom de voorbarige communicatie die de paniek daarover voedt. Een nieuwe sluiting van niet-essentiële winkels en eventueel andere sectoren, enkel omwille van het zogenaamde 'shockeffect' terwijl nooit is aangetoond dat het besmettingsrisico daar ligt, zullen we niet aanvaarden."

Unizo pleit bij verslechtende cijfers voor andere maatregelen zoals een aanscherping van de veiligheidsprotocols.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?