Uplace 'teleurgesteld' over bezwaren van Leuven en Vilvoorde in Broeklin-project

© ORG

Projectontwikkelaar Uplace reageert erg teleurgesteld op de standpunten van Leuven en Vilvoorde over het Broeklin-project in Machelen. Donderdag hebben die twee steden laten weten dat ze nog veel bezwaren hebben tegen de werkwinkelwijk. "3.200 noodzakelijke jobs gijzelen ten voordele van je eigen stad, is geen goed bestuur", zegt Jan Van Lancker, CEO van Uplace.

De projectontwikkelaar Uplace stelde de werkwinkelwijk Broeklin in april vorig jaar voor, als alternatief voor het fel gecontesteerde Uplace, dat definitief werd stopgezet. Een eerste openbaar onderzoek liep in oktober 2020 en leverde een aantal opmerkingen op, onder meer van de provincie Vlaams-Brabant en stad Vilvoorde. Uplace paste daarop zijn plannen voor Broeklin aan, en in januari volgde een tweede openbaar onderzoek.

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) en de provincie Vlaams-Brabant reageerden voorzichtig positief op de wijzigingen, ondernemersorganisatie Unizo was overwegend tevreden. De stad Vilvoorde stelde zich donderdag echter erg kritisch op, Leuven diende een officieel bezwaar in. In een reactie zegt Uplace dat Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) het project en de hele regio hypothekeert. "Zolang Hans Bonte zelf niet van start kan gaan met zijn eigen projecten, zal hij niet toelaten dat een project in buurgemeente Machelen de langverwachte reconversie in de Noordrand op gang trekt", zegt Van Lancker. "Als Broeklin net over de gemeentegrens had gelegen, stonden de kranen al recht."

Volgens Van Lancker zit het schepencollege van Vilvoorde bovendien niet volledig op dezelfde lijn met Bonte. Dat ook stad Leuven een bezwaar heeft ingediend, begrijpt Van Lancker niet. "Alexander D'Hooghe (de architect van Broeklin, red.) en ik hebben tot driemaal toe overleg gepleegd met Leuven. Tijdens het eerste openbaar onderzoek heeft de stad zich niet laten horen, en nu krijgen we lastminute, zonder overleg, dit bezwaar binnen. Begrijpe wie begrijpen kan."

Van Lancker toont zich door de bezwaren van de twee steden net extra gemotiveerd om het project te doen slagen. "Ik geef het niet op. Het maatschappelijk draagvlak dat er op dit moment is voor Broeklin, is er nooit eerder geweest." Het dossier ligt nu op de bureau van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die moet beslissen of er een omgevingsvergunning voor het project wordt gegeven. Die beslissing wordt ten laatste eind maart verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?