Vakbond laat Takeaway leveren aan hoofdkantoor Deliveroo

takeaway koerier pizza takeaway koerier pizza
© takeaway.be via Instagram
| Een koerier van de website takeaway.be (archiefbeeld)
© takeaway.be via Instagram
| Een koerier van de website takeaway.be (archiefbeeld)

Leden van de socialistische transportvakbond BTB hebben dinsdag via koerierbedrijf Takeaway hun lunch laten leveren aan het hoofdkantoor van concurrent Deliveroo in Brussel. Met de actie willen ze de werkwijze van Deliveroo, die hun koeriers als 'schijnzelfstandigen' laat werken, aanklagen.

Met een mooi gedekte tafel en een maaltijd geleverd door Takeaway genoten de vakbondsleden van hun lunch. Een ludiek signaal dat door Deliveroo wel opgemerkt werd. BTB kreeg te horen dat ze binnen de twee weken een onderhoud met de directie kan hebben.

"We kanten ons tegen de manier van werken van de Deliveroo. Door zich voor te doen als een soort platform, ontdoet het zich van zijn verantwoordelijkheid als werkgever", klinkt het bij ABVV-BTB. "We blijven de luis in de pels tot we een aanvaardbaar sociaal kader hebben afgedwongen."

Deliveroo verduidelijkt in een persbericht dat hun koeriers gemiddeld 10 euro per uur verdienen en dat wekelijks duizenden mensen vragen om bij Deliveroo te werken "vanwege de flexibiliteit van de job".

Maar volgens vakbondsman Steven Steyaert gebruikt het bedrijf een algoritme dat de snellere koeriers langere afstanden laat afleggen "zodat ze niet aan hun twee of drie bestellingen per uur geraken. Dat is ons bevestigd (...) We hebben vandaag de proef op de som genomen en aan de koeriers van Takeaway gevraagd hoe ze betaald worden. Zij worden per uur betaald met een bonussysteem bovenop hun loon als ze sneller werken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?