Vakbonden: 'Onmenselijke werkdruk bij Bpost'

Onmenselijke werkdruk, slechte communicatie en problemen met computersystemen bij Bpost leidden tot een spontane staking in het postsorteercentrum Brussel X eerder deze week. Dat zegt de christelijke vakbond ACV-Transcom.

In het sorteercentrum Brussel X van Bpost hebben werknemers in de nacht van donderdag op vrijdag het werk neergelegd. Bpost zelf spreekt in een persbericht van een "onrechtmatige wilde stakingsactie van ACV-CSC", diezelfde vakbond spreekt dat tegen. "Het klopt dat er een spontane actie is geweest," zegt Hilde Segers van de christelijke vakbond, "maar wij hebben een stakingsaanzegging ingediend. Wij steunen dus de spontane actie." 

De actie kwam er na problemen met de loonfiches. Er zouden problemen zijn opgetreden met het computersysteem dat de HR-dienst van Bpost gebruikt. Over de precieze aard van de aanleiding kon Segers geen details geven, maar ze voegde er wel meteen aan toe dat het niet het eerste probleem was dat de kop op stak bij het bedrijf. "Er is een onmenselijke werkdruk, niet alleen voor postbodes, maar ook voor de arbeiders in het sorteercentrum. De overuren stapelen zich op." Al het personeel lijdt geestelijk of fysiek onder de gevolgen van het huidige beleid binnen het bedrijf, klinkt het bij de vakbond.

Het personeel van Bpost ergert zich bovendien aan de gebrekkige communicatie. "We proberen nu vooral de gemoederen te bedaren", klinkt het bij de vakbond. Het sociaal conflict bij het bedrijf sluimert al langer. Zowel de Nederlandstalige als de Franstalige christelijke vakbond heeft het paritair comité verlaten, dat is het overlegorgaan tussen directie en vakbonden. Ze sluiten verdere acties niet uit.

"We hebben niet voor niets vorige week een stakingsaanzegging ingediend. We zeggen al langer dat het ongenoegen op sommige plaatsen zo groot is dat er spontane stakingen kunnen uitbreken." Dat zegt Annick Boon, algemeen sectorverantwoordelijke voor ACV-Transcom, nadat er in de nacht van donderdag op vrijdag gestaakt werd in het sorteercentrum Brussel X van bpost.

Maandag zou het sociaal overleg bij bpost hervatten, maar de onderhandelingen zijn door de directie "on hold" gezet, zo bevestigt de bpost-woordoverster. 

 

 

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?