VDAB gaat jonge werkloze Brusselaars actief opsporen

© Actiris

De VDAB gaat in Brussel NEET-jongeren (Not in Employment, Education or Training) opsporen. “Ze zijn met duizenden en staan nergens geregistreerd, ook niet bij Actiris,” zegt Geert Pauwels, directeur van VDAB Brussel.

Op die manier wil de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling haar bijdrage leveren aan het nieuwe offensief dat de Brusselse regering inzet tegen de massale jongerenwerkloosheid. Die bedraagt ruim 31 procent. Jaarlijks schrijven zich ongeveer 12.000 werklozen onder de 25 in bij het werkgelegenheidsagentschap Actiris. De helft vindt doorgaans op eigen kracht werk, de andere 6.000 niet, met name omdat ze laaggeschoold zijn.

De Brusselse regering en Actiris beloven nu dat elk van die 6.000 binnen de zes maanden een stage, opleiding of job zal aangeboden krijgen. Het Brusselse Jongerengarantieplan voorziet daarom in 1.000 jobs, 2.000 stages en 3.000 opleidingen, speciaal voor jonge werklozen. De opleidingen worden gegeven door Bruxelles Formation en VDAB. “Wij gaan nochtans niet meteen extra opleidingsplaatsen creëren,” zegt Pauwels. “Dit jaar bleven 400 van onze 4.000 Nederlandstalige plaatsen in Brussel onbezet. Het gaat om kwalificerende opleidingen die werkzoekenden klaarstomen voor een knelpuntberoep, geen taalcursussen of zo. Dat zijn dus 400 kansen voor Brusselaars die niet werden benut. Meer plek maken heeft nu weinig zin.”

Jongerengarantieplan
In de plaats daarvan gaat de VDAB zich, als eerste in Brussel, richten op de ‘duizenden’ NEET-jongeren die rondhangen in de achterstandswijken. Pauwels: “Het is de verloren generatie. Niemand weet met hoeveel ze precies zijn want ze staan nergens geregistreerd, ook niet bij Actiris. Ze zijn dus niet officieel werkloos.”

De VDAB trekt ruim 4 miljoen euro uit voor dit project. Twee derde hiervan zal betaald worden door het Europese Youth Employment Initiative. Met dit budget zal de VDAB, net als in Antwerpen en Gent, partners als JES aan het werk zetten om de NEET’s van straat te halen en hen enige arbeidsattitude en andere basisvaardigheden bij te brengen. “Bedoeling is dat ze zich inschrijven bij Actiris zodat ook zij in aanmerking komen voor een job, stage of opleiding.”

Actiris had zijn Jongerengarantieplan vorig jaar al aangekondigd. De eerste fase, de organisatie van stages, kwam echter moeizaam van de grond. De vorige federale regering maakte geld vrij voor 1.650 instapstages in Brussel. “Maar we zijn niet verder geraakt dan 600 à 700 stages,” erkent Grégor Chapelle, directeur van Actiris. “De criteria voor deze stages zijn te strikt en de werkgevers werkten tot nu toe onvoldoende mee.”

Nu de nieuwe Brusselse regering en Franse Gemeenschapscommissie er nog een flinke schep geld bijdoen, wordt het Jongerengarantieplan opnieuw – en in zijn geheel – gelanceerd. Dit jaar is ruim 5 miljoen euro beschikbaar, volgend jaar 19 miljoen, een bedrag waar Europa nog anderhalve keer zoveel oplegt. De federale stages worden regionale materie en de Brusselse regering wil de criteria versoepelen. Daarnaast gaat Actiris zelf Europese stages inrichten. “Maar het werkt alleen als de werkgevers het spel meespelen,” zegt Brussels minister van Werk Didier Gosuin (FDF).

Actiris gaat zijn beschikbare manschappen ook veel meer inzetten op de jonge werklozen. Chapelle: “We hebben 136 begeleiders, veel te weinig, maar dat is het. Zij gaan zich drieënhalve dag per week alleen met jonge werklozen bezighouden. Elk van hen krijgt een portefeuille met jongeren voor wie ze verantwoordelijk zijn. Ze moeten een cv en beroepsproject met hen opstellen en ervoor zorgen dat ze binnen de zes maanden een opleiding, stage of job krijgen.”

Astrotoren
Ook de toeleiding naar de opleidingen wordt verbeterd. “Nu gebeurt dat te weinig, dat is de reden waarom zoveel VDAB-opleidingsplekken onbenut blijven,” zegt Pauwels. “Voortaan krijgen alle werkzoekende jongeren die voldoende Nederlands kennen een infosessie over ons aanbod. Op die manier hopen we ook het aantal Brusselaars in de opleidingen te kunnen verhogen, van 50 naar 60 procent.”

De samenwerking Actiris-VDAB zal ongetwijfeld nog soepeler lopen wanneer beide organisaties in 2016 samen in de Astrotoren zullen zitten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?