Verwachte verkeersellende door staking blijft uit

© FM Brussel
20/05/2008
De 24-urenstaking van het spoorpersoneel zorgde dinsdagmorgen niet voor de immense drukte waarvoor gevreesd werd. De files op de wegen in en rond Brussel kwamen wel iets vroeger op gang, maar van een uitzonderlijk verkeersellende was geen sprake. Veel mensen hebben de raad om fiets, bus of tram te nemen, te carpoolen of thuis te werken blijkbaar opgevolgd.

De nationale spoorstaking wordt opgevolgd door zeker tachtig procent van het personeel. De vakbonden spreken van de meest geslaagde staking in jaren. "Zoals gewoonlijk wordt er door de treinbestuurders en -begeleiders minder deelgenomen aan de staking, maar de rest van het personeel is vrijwel volledig afwezig," zegt Jos Digneffe van de socialistische vakbond.

Morgennamiddag praten vakbonden en directie opnieuw over een sociaal akkoord. De voornaamste struikelblokken zijn de eindeloopbaanproblematiek en de koopkrachtverhoging. Morgen legt de NMBS-directie een nieuw voorstel op de onderhandelingstafel.

Alternatieven
De spoorstaking oogst heel wat kritiek omdat ze duizenden pendelaars gijzelt en de economie grote schade berokkent. Voor het hele land wordt de economische schade geraamd op 40 miljoen euro of een kost van tien euro per werkende Belg.

Door de staking konden duizenden pendelaars niet of moeilijk op hun werk geraken en moesten ze dus op zoek naar alternatieven. In een aantal bedrijven wordt thuiswerken vandaag uitgeprobeerd, anderen nemen een dag verlof om de monsterfiles te vermijden. Die kwamen er dus niet, ook omdat veel mensen vroeger naar hun werk vertrokken, maar ook omdat veel mensen een snipperdag hebben genomen.

Ook gingen heel wat bedrijven de afgelopen dagen op zoek naar alternatieven om hun werknemers alsnog op het werk te krijgen of om hen via een andere manier te laten werken. "Een aantal banken bieden hun werknemers - die normaal gezien op de hoofdzetel in Brussel werken - de mogelijkheid om vandaag in het plaatselijke bankkantoor te gaan werken. Sommigen leggen zelfs bussen in om hun werknemers op het werk te krijgen," zegt Jeroen Langerock van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Een aantal werknemers probeert het leed te verzachten door te carpoolen. Maar de meesten maken van de nood een deugd vandaag en nemen een dagje verlof om de monsterfiles op de wegen te vermijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni