Verzorgers Centrum voor Jonge Kind dagen directeur voor rechter

Voor de tien verzorgers van het Centrum voor het Jonge Kind in Ganshoren is er al vier maanden geen werk meer in het centrum. Toch moesten ze al die tijd aanwezig zijn van hun werkgever. De verzorgers stapten vandaag naar de rechter, maar die deed nog geen uitspraak.

Het personeel noemt de verplichte aanwezigheid zonder dat er ook echt werk is, pesterijen en intimidatie. De verzorgers vinden het evenmin kunnen dat ze betaald worden met overheidsgeld om niets te doen.

Het Centrum voor het Jonge Kind zorgt voor de opvang van kinderen die door een probleemsituatie niet langer thuis kunnen blijven. Het centrum krijgt daarvoor subsidies van zowel Kind en Gezin als van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Sinds juni worden er echter geen kinderen meer opgevangen in Ganshoren en is de leefgroepwerking er onbestaande. En dus is er geen werk meer voor de tien verzorgers. Een conflict tussen de werknemers en directie ligt aan de basis.

Volgens de vakbonden heeft de directeur de goede werking onmogelijk gemaakt door onrealistische werkuren, te hoge flexibiliteitverwachtingen, een zware overbezetting van het aantal kinderen en het verminderen van het personeel. Dat zou de kwaliteit van de zorgverlening niet ten goede zijn gekomen, met klachten van begeleiders en ouders.

De directie houdt het op een harde kern van opvoeders die niet vooruit wil en niet mee wil met de nieuwe aanpak van kinderen met problemen. De directie wil ook evolueren naar meer hulp voor kinderen binnen het gezin zelf in plaats van ze te plaatsen in een instelling. Ook willen ze een gewone crèche oprichten in het centrum.

De rechter wil nog geen vonnis vellen en organiseert op 25 november een ultiem verzoeningsgesprek tussen de partijen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?