Het aantal Brusselse gezinnen dat fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak heeft is op twee jaar tijd vervijftienvoudigd. Dat blijkt uit cijfers die brusselnieuws.be opvroeg. Vooral inwoners van rijke gemeenten profiteren van de gewestelijke subsidiepot. Vanaf 2010 zal een installatie pas op vijf jaar afbetaald zijn.

Zonnepanelen leken in het Brussels gewest aanvankelijk geen succesverhaal te worden. Zo werden er in 2007 een schamele 30 premies toegekend. De rompslomp voor een aanvraag bleek groot, de premies al bij al niet zo aantrekkelijk.

De voorbije twee jaren is daar verandering in gekomen. Alleen al in de eerste helft van dit jaar kregen 228 gezinnen een premie toegekend. Leefmilieu Brussel verwacht dat dat aantal tegen eind dit jaar zal aangegroeid zijn tot 500. Dat is bijna dubbel zo veel als in 2008 (270 dossiers) en 15 keer zoveel als in 2007.

Beste voorwaarden van het land
Het succes van de zonnepanelen heeft verschillende verklaringen. "In 2008 zijn de Brusselse premies gevoelig verhoogd, zodat we nu de beste voorwaarden van het land hebben", legt An Verspecht van Leefmilieu Brussel uit. "Maar ook het afschaffen begin dit jaar van de stedenbouwkundige vergunning voor de panelen heeft zijn effect niet gemist."

Fotovoltaïsche panelen blijken niet alleen erg in zwang, ze zijn ook erg ongelijk verdeeld over de verschillende gemeenten. Zo werden in Sint-Joost sinds begin 2008 subsidies toegekend voor welgeteld … acht vierkante meter. In Ukkel bedraagt die oppervlakte met 824 vierkante meter ruim het honderdvoud. Andere gemeenten in de top drie zijn Oudergem (607 vierkante meter) en Sint-Pieters-Woluwe (605 vierkante meter). In Molenbeek, dat nochtans meer inwoners telt dan Ukkel, bedraagt de totale oppervlakte slechts 111 vierkante meter.

"De cijfers per gemeente illustreren wat ik al enkele jaren zeg: de premies voor zonnepanelen komen vooral mensen ten goede die al welstellend zijn", zegt Brussels parlementslid Brigitte De Pauw (CD&V). "Niet iedereen kan immers zo'n groot bedrag voorschieten. Bovendien moedigt het huidige systeem mensen aan om zonnepanelen te leggen nog voor ze hun huis goed geïsoleerd hebben. Terwijl dat net de eerste stap zou moeten zijn."

De Pauw geeft toe dat er nog andere redenen spelen bij de verdeling per gemeente. "Welstellende gemeenten tellen natuurlijk ook meer mensen met een eigen huis. Huurders leggen geen zonnepanelen."

Stormloop
Brussels minister van Leefmilieu en Energie Evelyne Huytebroeck (Ecolo) erkent dat er een probleem is met de huidige regeling. "We hebben die hoge premies, maar tegelijk stijgt het rendement van de panelen en zakt de prijs gevoelig", legt adjunct-kabinetschef Grégoire Clerfayt uit. "In sommige gevallen winnen mensen hun investering daardoor al op één jaar terug."

Huytebroeck wil de huidige subsidieregeling dan ook grondig bijsturen. "Vanaf volgend jaar zal een fotovoltaïsche installatie vijf jaar tijd nodig hebben om te renderen", aldus Clerfayt. "Of we geen stormloop vrezen op de huidige regeling? Dat is mogelijk, maar we kunnen de regels niet zomaar midden in het jaar aanpassen."







Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni