Vilvoorde tekent bezwaar aan tegen nieuwe plannen Uplace

© ORG

Stad Vilvoorde heeft een bezwaar ingediend tegen de werkwinkelwijk Broeklin. De wijk Broeklin zou in de plaats van Uplace in Machelen komen. Qua mobiliteit wordt er in de nieuwe plannen nog te veel gefocust op de auto, en ook de aard van de handelszaken is niet naar de zin van Vilvoorde. "Het basisprobleem van het oude Uplace is niet opgelost", zegt Barbara de Bakker (Groen), schepen van mobiliteit, ruimtelijke ordening en milieu en natuur.

Eind april maakte de NV Uplace bekend dat het een kruis zet over haar geplande winkelcomplex Uplace. In de plaats werden plannen onthuld voor een werkwinkelwijk met de naam Broeklin. "Broeklin wordt een ecologisch park, gericht op massamaatwerk, innovatie en duurzaamheid", stelden de architecten bij de voorstelling van de plannen. Tegen die Broeklin-plannen heeft Vilvoorde alvast bezwaar aangetekend, zo laat de stad vrijdag weten.

"Broeklin vertrekt niet vanuit de ambitie om 50 procent autoverkeer en 50 procent duurzaam vervoer te krijgen. Een project dat zodanig georiƫnteerd is op de auto is anno 2020 dan ook in dit deel van Vlaanderen niet alleen onwenselijk, maar ook onrealistisch", zegt de Bakker. Naast mobiliteit blijft ook de invulling van de handelszaken een aandachtspunt. "Ondanks mooie woorden over maakwinkelconcepten, bieden de ingediende plannen geen enkele garantie niet te vervallen in een klassiek mall-concept", zegt Didier Cortois (Open Vld), schepen voor economie en wijkcontracten.

"Stad Vilvoorde kan deze omgevingsvergunning onmogelijk gunstig beoordelen", besluit burgemeester Hans Bonte (sp.a). "Daarvoor zijn de problemen uit het oude Uplace-project onvoldoende verholpen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?