Voetgangerszone: meer passage aan Beurs, minder in Nieuwstraat

© Belga
06/06/2016

Delen van de nieuwe voetgangerszone op de Anspachlaan zagen de voorbije maanden meer bezoekers, vooral rond de Beurs. In de Nieuwstraat is dan weer een dalende trend vastgesteld, zo zou blijken uit een nieuwe studie van het gewestelijk handelsagentschap Atrium. Ook zouden steeds meer bezoekers naar de voetgangerszone afzakken om te winkelen.

Minister van Economie Didier Gosuin (Défi) gaf de resultaten maandag mee tijdens een debat in het Brussels parlement.

In de Nieuwstraat werden 4.400 voorbijgangers per dag geteld, of 5,1 procent minder dan voor de voetgangerszone. Tussen oktober 2015 en april 2015 kreeg het begin van de Anspachlaan ter hoogte van de Grétrystraat 2.270 minder klanten, terwijl er tussen 2010 en 2016 een stijging met 3,4 procent opgetekend werd.

Het tweede deel van de Anspachlaan, ter hoogte van het Beursplein, kende dan weer een stijging met meer dan 6.800 voorbijgangers tussen oktober en april. In de Lemonnierlaan, ter hoogte van het Fontainasplein werden in die periode 2.800 voorbijgangers meer geteld.

Witte kassa
Opmerkelijk is ook dat steeds meer voorbijgangers naar de voetgangerszone afzakken om te winkelen: 53,9 procent in 2016 tegen 25,4 procent vorig jaar. Het onderzoek werd gevoerd bij klanten en handelaars, verduidelijkte Gosuin, die toegaf verbaasd te zijn over de resultaten. Het aantal klanten stijgt in bepaalde zones terwijl de handelaars klagen over een dalende omzet. Hij wees er ook op dat er ook andere factoren zijn om de omzetdaling te verklaren, zoals de aanslagen, de lockdown, maar ook de witte kassa in de horeca.

Het debat in commissie kwam er na een interpellatie van Benoît Cerexhe (CDH) aan Gosuin en minister-president Rudi Vervoort. Vervoort wees er andermaal op dat het gewest niet betrokken is geweest bij het ontwikkelen van de voetgangerszone. Op vragen van verschillende parlementsleden waarom de regering niet is tussengekomen toen de kritiek op het project toenam, repliceerde hij dat gemeenten meestal niet opgetogen zijn als het gewest wil tussenkomen in hun projecten. Maar de voetgangerszone is volgens hem wel een project dat het lokale overstijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni