Vooral in Brussel werkt de 65-plusser door

Met een tewerkstellingsgraad voor 65-plussers van 7,5 procent zijn in het Brussels Gewest een pak meer pensioengerechtigde mannen en vrouwen aan het werk dan in Vlaanderen (4,9 procent) en Wallonië (4,7 procent). Al blijft de tewerkstellingsgraad in België ver onder het Europese gemiddelde.

Sinds 20 februari 2018 kunnen gepensioneerden, zelfstandigen of werknemers in hoofdstatuut onbelast bijklussen, dus zonder extra belastingheffing of sociale bijdragen. Daar zit wel een plafond op van 500 euro per maand en 6.000 euro per jaar.

Meer ‘bijverdienen’ gaat natuurlijk ook, met de nodige belastingbijdrage aan vadertje staat. Actiris zelf houdt geen specifieke cijfers bij over 65-plussers die werken. De Enquête naar de Arbeidskrachten (EAK) van Statbel geeft - gecombineerd met Eurostat en de FOD WASO - wel een schatting per gewest. Weliswaar in het algemeen en niet per beroepsstatuut. Van de 55.774 mensen in België die in 2018 nog werkten na 65 jaar woont 11,9 procent in het Brussels Gewest.

Statbel geeft de tewerkstellingsgraad per leeftijdscategorie voor 65 tot 69-jarigen. Volgens die cijfers bedraagt de tewerkstellingsgraad bij die senioren in 2017 4,9 procent voor Vlaanderen, 4,7 procent voor het Waals Gewest en 7,5 procent voor het Brussels Gewest (beperkte steekproefomvang voor Brussel, red.). Ook blijft de tewerkstellingsgraad voor 65-plussers in België met 5 procent (7,2 procent mannen en 3 procent vrouwen) ver onder het Europese gemiddelde van 12,7 procent (met 16,4 procent mannen en 9,4 procent vrouwen).

Lees ook de reportage waarin BRUZZ sprak met 3 nog professioneel actieve pensioengerechtigden.

Pensioengerechtigd, maar nog aan het werk: Laurent Benner (84) in zijn Aqua-Club, Thérèse Hanquet (65), technisch huisbewaarder in Terrassen aan de Sluis, en Willy Verhaegen, nog steeds actief als wijnpromotor, ondanks zijn 80 jaar.
© Ivan Put
| Pensioengerechtigd, maar nog aan het werk: Laurent Benner (84) in zijn Aqua-Club, Thérèse Hanquet (65), technisch huisbewaarder in Terrassen aan de Sluis, en Willy Verhaegen, nog steeds actief als wijnpromotor, ondanks zijn 80 jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?