VUB gaat in zee met Philips Lighting voor leerstoel

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat onderzoek doen naar de invloed van licht op het aankoopgedrag van consumenten. Daarvoor heeft ze de leerstoel Philips Lighting opgericht, met financiële hulp van het gelijknamige bedrijf. Van de 18 leerstoelen aan de VUB zijn er nu al 6 (mede)gefinancierd door de privésector.

Professor marketing en consumentengedrag Malaika Brengman leidt de leerstoel. Die wordt mogelijk gemaakt door het Nederlandse elektronicaconcern.
"De retailsector weet dat licht haar klanten beïnvloedt en het aankoopgedrag kan stimuleren," zo meldt de VUB dinsdag in een persbericht.

"Een recente studie toont een omzetstijging van maar liefst 5 procent aan in een supermarkt bij toepassing van een bepaalde lichtapplicatie met dynamisch licht," motiveert de VUB haar keuze. "Het is echter nog niet helemaal duidelijk hoe dat nu precies werkt. Professor Malaika Brengman gaat met de leerstoel Philips Lighting onderzoeken wat de effecten van die verschillende lichteigenschappen zijn op de in de winkel beleefde emoties en het uiteindelijk aankoopgedrag."

Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van verschillende experimenten. In een eerste fase wordt er studie gedaan aan de hand van digitale simulaties en fotomateriaal. Proefpersonen beoordelen afbeeldingen van winkelinterieurs met een verschillende belichting. Een tweede fase voert testen uit in een gesimuleerde of nagebouwde winkelomgeving. In dit winkellaboratorium worden de reacties van proefpersonen in een reële setting geobserveerd. Het onderzoek wordt afgesloten met testen in echte winkels.

Multinational
Van de 18 leerstoelen aan de VUB wordt dit nu al de zesde leerstoel die mede door de privésector wordt gefinancierd.

Maakt de VUB zich op deze manier niet afhankelijk van privébedrijven? Volgens VUB-woordvoerder Sicco Wittermans is er helemaal niets aan de hand. "De financiering van onderzoek door privébedrijven is een internationaal gangbare praktijk," zegt hij aan brusselnieuws.be. "Het gaat om een win-winsituatie voor zowel de academische wereld als het betrokken bedrijf. Dergelijke financiering is trouwens wettelijk omkaderd."

De VUB is overigens geen uitzondering in Vlaanderen. Zo heeft de KU Leuven 101 leerstoelen waarvan 79 (mede)gefinancierd door bedrijven. De Universiteit Antwerpen heeft er 17 waarvan 8 gefinancierd door bedrijven. De Universiteit Gent daarentegen heeft 6 leerstoelen, waarvan geen enkele met een financiële injectie van de privé-sector werkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?