Werk neergelegd bij garages van D'Ieteren

© Google Street View
| Een filiaal van autoverdeler D'Ieteren in de Maliestraat in Elsene.

Bij de garages van de groep D'Ieteren, die de merken van de Volkswagen-groep invoert in België, is donderdag een spontane staking uitgebroken. Dat gebeurde nadat de directie had aangekondigd dat de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers zouden worden teruggeschroefd. Dat meldt de socialistische vakbond ABVV-MWB. Bij de garages werken zowat 400 mensen.

In juni maakte de directie volgens de vakbond haar strategische visie voor de garages van de groep bekend, en deze week werd duidelijk dat die 'drastische besparingen voorziet op verworvenheden van de werknemers waarover in het verleden is onderhandeld".

'Stomp in de maag'

Volgens vakbondsman Jean-Paul Sellekaerts werd het werk door de mensen onmiddellijk spontaan en voor onbepaalde duur neergelegd. Aan de hoofdzetel van het bedrijf in de Maliestraat in Elsene is een stakingspost opgetrokken.

"Dit plan is voor ons dan ook onbespreekbaar," zegt Sellekaerts. "Alle verworvenheden die in vijftig jaar opgebouwd zijn, worden van tafel geveegd. De werknemers moeten flink inleveren qua verloning en zouden meer moeten gaan werken. Bovendien zijn er volgens ons andere besparingsmogelijkheden binnen de huidige managementstructuur bij D'Ieteren."

De vakbond noemt de timing van de aankondiging slecht gekozen, nu de groep D'Ieteren zopas erg goede resultaten en investeringen bekendgemaakt heeft. "Afgezien van de slecht gekozen timing, heeft deze dubbele aankondiging het effect van een stomp in de maag. De werknemers zijn klaar om tot het einde te gaan, ze zijn gemotiveerd," waarschuwt de vakbondsman.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?