© TETRA Architects

Minister-president Rudi Vervoort en de voorzitter van de Haven van Brussel Mohammed Jabour hebben woensdag officieel de afbraakwerken langs het Vergotedok gelanceerd. In het najaar van 2017 verrijst daar een nieuw en duurzaam bouwmaterialendorp met plaats voor magazijnen, showrooms en kantoren.

Het magazijnencomplex, dat op de linkeroever van het Vergotedok zal komen te staan, moet de handel van bouwmaterialen in de Brusselse haven centraliseren. Hierdoor kunnen de groothandelsactiviteiten van het Ierse bedrijf Mpro op het Bécodok, nabij het Saincteletteplein, verplaatst worden. Op die plek voorziet het Gewest immers de aanleg van een nieuw park en de bouw van de Picardbrug.

Momenteel worden de oude gebouwen afgebroken. In het voorjaar van 2017 worden de nieuwe gebouwen opgeleverd. Het multifunctionele en modulaire complex, dat door het architectenbureau TETRA ontworpen is, combineert magazijnen, showrooms en kantoren op een totale oppervlakte van 25.000 vierkante meter. Na de voltooiing en de inrichting door Mpro opent het dorp in september volgend jaar zijn deuren.

Kanaalplan
Het bouwmaterialendorp is een van de belangrijkste projecten die de Haven van Brussel in samenwerking met het Brussels gewest ontwikkelde. De kostprijs van het project bedraagt bijna 8,5 miljoen euro, waarvan 7,9 miljoen ten last is van de haven.

Het complex is tevens een van de pilootprojecten van het Kanaalplan. Dit plan van de Brusselse regering heeft tot doel om de activiteiten in de kanaalzone te verdichten en te diversifiëren en de stedelijke integratie te bevorderen. Om aan die laatste voorwaarde te voldoen, zullen er openingen gemaakt worden naar het kanaal.

Daarnaast wil de Haven van Brussel meer aandacht besteden aan het aspect waterwegvervoer, aangezien ze verwacht dat de waterwegtrafiek met 210.000 ton zal toenemen. Dankzij de bouw van een stedelijk overslagcentrum voor bouwmaterialen wordt op die verwachting ingespeeld.

Bovenstaande kaart toont de precieze locatie van het toekomstige bouwmaterialendorp.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie