De Brusselse skyline met de Zuidertoren, gezien op 30 januari 2023 vanaf het pas geopende Brucity-gebouw

| De Brusselse skyline met de Zuidertoren, gezien op 30 januari 2023 vanaf het pas geopende Brucity-gebouw.

Wie in Brussel werkt, verdient het meest

© BRUZZ - Belga
27/09/2023

Wie in Brussel werkt, maakt de beste kans op een hoog loon. Het gemiddelde maandloon bedraagt 4.604 euro bruto, wat 18 procent boven het nationale cijfer ligt. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Ook bij bedrijven gevestigd in de arrondissementen grenzend aan de hoofdstad, Halle-Vilvoorde, Leuven en Nijvel, en in het arrondissement Antwerpen ligt het gemiddelde loon hoger dan 4.000 euro.

Een werknemer die in 2021 voltijds werkte, verdiende gemiddeld 3.886 euro bruto per maand. Dat is ruim 50 euro hoger dan het jaar voordien. Uiteraard zijn er grote verschillen. Zo verdiende 10 procent van de werknemers minder dan 2.303 euro bruto per maand, terwijl de 10 procent best verdienenden meer dan 5.922 euro kregen. Bedienden verdienen meestal meer dan arbeiders, en hogergeschoolden verdienen meer dan mensen met een lager of geen diploma.

Er blijft ook een verschil tussen mannen en vrouwen, stelt Statbel vast: voltijds tewerkgestelde vrouwen verdienden in 2021 gemiddeld 0,6 procent minder dan mannen. "Het grootste loonverschil vinden we terug bij werknemers van 60 jaar of ouder, waar voltijds tewerkgestelde vrouwen gemiddeld 19 procent minder verdienen dan hun mannelijke collega's", aldus Statbel.

Directeurs van grote ondernemingen verdienden in 2021 gemiddeld 10.788 euro bruto per maand, of bijna drie keer meer dan het gemiddelde. Ook managers, ingenieurs en juristen zitten in de top tien van de hoogste gemiddelde bruto maandlonen.

De laagste lonen waren er voor kelners en barmannen: 2.475 euro bruto of ruim een derde minder dan het nationale gemiddelde. Ook kappers en schoonheidsspecialisten, huishoudelijke hulpen en schoonmakers, en kassiers en ticketverkopers verdienden gemiddeld minder dan 2.600 euro per maand in 2021.

De bruto maandlonen werden berekend op basis van een loonenquête bij meer dan 125.000 werknemers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni