Winkels Christa Reniers sluiten

© Saskia Vanderstichele
| Juweelontwerpster Christa Reniers.

De nv Christa Reniers 2.0, die vier jaar geleden de juwelenzaak van de bekende Brusselse ontwerpster Christa Reniers overnam, is in vereffening. De winkels in Brussel en Antwerpen sluiten de deuren.

FLITS Christa Reniers BRUZZ ACTUA 1615
© Saskia Vanderstichele
| Christa Reniers.

De boetiek Christa Reniers in de Antwerpse Nationalestraat, amper een goed half jaar open, is al enkele weken dicht. De winkel aan de Brusselse Zavel houdt momenteel uitverkoop. De iconische ontwerpen in goud en zilver worden met kortingen tot zeventig procent verkocht.

Heel binnenkort sluit de winkel definitief. Wanneer precies, weet ontwerpster Reniers niet. In 2014, na een penibele financiële periode, verkocht ze de juwelenzaak aan vier privé-investeerders, die er de nv Christa Reniers 2.0 van maakten. Zelf bleef ze - als zelfstandige - verbonden aan het bedrijf als ontwerpster en styliste voor de winkels.

In maart kreeg ze van de investeerders plots te horen dat het over and out was voor Christa Reniers 2.0. In mei zou het gedaan zijn met de winkels.

Juweelontwerpster Christa Reniers

Hoewel Reniers niet meer betrokken is bij het beheer, had ze wel in de gaten dat de zaken de laatste jaren minder goed gingen. “De winkel in Brussel had af te rekenen met de gevolgen van de voetgangerszone, de problemen met de tunnels en de aanslagen. Er kwamen minder mensen naar Brussel, waardoor de verkoop achteruitging.”

In november was er dan ook nog eens een zware hold-up. “De overvallers namen alles mee, tot de inhoud van de kluis toe. Dat heeft het proces wellicht versneld.”

Ondertussen hadden de investeerders net een hippe boetiek geopend in Antwerpen, tegenover het Modemuseum, maar ook die strategie bracht niet de verhoopte oplossing. “Ik weet zeker dat de investeerders goede bedoelingen hadden,” zegt Reniers. “Maar ze misten ervaring, ze wilden winkeltje spelen.”

Zelf voelt ze zich een speelbal. Ook vindt ze het heel vervelend dat haar juwelen nu voor min zeventig procent de deur uitgaan. “Er zijn veel stukken bij die niet seizoensgebonden zijn, het zijn klassiekers.”

Maar Reniers, al vijfentwintig jaar in het vak, is vastberaden om door te gaan met ontwerpen.

Nochtans is het momenteel allemaal niet eenvoudig. “Voor het eerst sinds lang heb ik geen atelier meer.” Hoe ze haar juwelen in de toekomst wil verkopen, weet ze nog niet. “Online is een mogelijke oplossing.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?