Barcelona zakt, Brussel stijgt. De Europese hoofdstad is door internationale zakenlui uitgeroepen tot vierde aantrekkelijkste zakenstad. Daarmee staat Brussel (opnieuw) op de hoogst haalbare plaats.

L onden, Parijs en Frankfurt domineren opnieuw de topdrie. Al sinds de vastgoedonderneming Cushman & Wakefield een onderzoeksbureau jaarlijks laat peilen naar de aantrekkelijkste zakensteden, bekleedt Londen onafgebroken de eerste plaats, al 21 jaar lang. Wenen is dit jaar de grootste stijger (+6), maar staat nog altijd op de 22ste plaats, alsnog geen concurrentie voor Brussel. Vooral Barcelona en Amsterdam moeten in de gaten gehouden worden. Barcelona heeft al meer dan eens op 4 gestaan, en Amsterdam, vaak op 5 of 6 (en vorig jaar uitzonderlijk op 8), is aan een fikse inhaalbeweging bezig en staat dit jaar opnieuw op 6.

De European Cities Monitoring, zoals de jaarlijkse enquête naar de beste vestigingslocaties voor bedrijven heet, wordt gehouden bij bedrijfsleiders en senior managers van vijfhonderd Europese topbedrijven. Er wordt dus naar een mening gepeild, en meningen zijn soms onvoorspelbaar: waarom bevindt Brussel zich dit jaar bijvoorbeeld niet meer in de toptien wat de kwaliteit van de telecommunicatie betreft?

Dat de aantrekkelijkheid van Brussel te maken heeft met zijn internationale roeping, staat buiten kijf, evenals de centrale ligging in een markt met honderden miljoenen consumenten. Maar als het over personeel met de juiste opleiding gaat, zakt Brussel van de zevende naar de negende plaats. Moet het hoger onderwijs een tandje bijsteken? Met de talenkennis zitten we goed: Brussel deelt de tweede plaats met Amsterdam; Parijs staat pas op 6 en Frankfurt op 7. Opvallend is dat ook hier Londen de eerste plaats bekleedt. Heeft de stad dat te danken aan haar kosmopolitische karakter, of heeft ze gewoon het geluk dat de wereldtaal Engels nu eenmaal de moedertaal is van de autochtone Brit? Het is een legitieme vraag. En al is Brussel Londen niet, ook hier woont een grote groep hoogopgeleide buitenlanders.

Eric Peeters van Cushman & Wakefield: "Brussel profiteert van een relatief stabiele economie in combinatie met een goed lokaal en extern transportnetwerk, beschikbare kantoorruimte en een meertalige, internationale bevolking." Tot slot relativeert Cushman & Wakefield de invloed van mega-evenementen als de Olympische Spelen. Dat laat Athene zien: sinds 2008 is de Griekse hoofdstad twee plaatsen gezakt, naar de 36ste en laatste plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni