Zelfstandige supermarkten beklagen te strenge politiecontroles

Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van supermarkten en voedingsspeciaalzaken, heeft donderdag verontruste telefoontjes gekregen die melding maken van te strikte controles op de coronarichtlijnen. Het gaat om politie die in supermarkten komt tellen of er meer dan een klant per tien vierkante meter aanwezig is en de zaakvoerder dan de opdracht geeft om klanten buiten te sturen. Dat meldt Unizo.

Volgens Unizo doet de politie tijdsmetingen en wordt de 30 minutenregel te strikt opgevolgd. "Zaakvoerders doen alles wat binnen de mogelijkheden ligt om de corona-regels op te volgen", zegt Luc Ardies van Unizo. Ze maken zich echter ook zorgen over de praktische opvolging van het verbod op promoties of prijskortingen.

Via hun centrales van AH Delhaize, Carrefour, Colruyt (Spar en Alvo) werden alle voorziene prijskortingen woensdag stopgezet. Ongeveer alle aangesloten zelfstandige supermarkten kunnen dus geen kortingen of promoties meer toepassen." Volgens Unizo houdt iedereen zich daaraan, vooral om op dat vlak onderlinge concurrentie in deze crisissituatie te vermijden.

"Maar in de winkels blijven soms, en vooral bij wijze van uitzondering, beperkte promoties aanwezig, bijvoorbeeld op de verpakkingen zoals ze eerder door fabrikanten werden aangeleverd", legt Ardies uit.

Goede huisvader

Buurtsuper.be vraagt aan de controlerende overheden om rekening te houden met de crisistoestand die momenteel in alle supermarkten geldt. "Zaakvoerders en hun personeel lopen op de toppen van hun tenen om de situatie meester te blijven en weten vaak niet welke urgente zaak eerst aan te pakken.

Prioriteit is hierbij de eerstelijnsdienstverlening voor de samenleving zo efficiënt als mogelijk te garanderen, evenals de gezondheid van klanten, personeel en zichzelf te vrijwaren", benadrukt Ardies. Buurtsuper.be vraagt daarom ook aan de controlerende overheden om bij hun controlebezoeken het gezond verstand te gebruiken.

"Dat betekent dat bij controles correct moet worden ingeschat of de zaakvoerder en personeel er alles aan doen om, als 'een goede huisvader' en met de middelen die voor handen zijn, een optimale hygiënehuishouding met verhoogde corona-richtlijnen te waarborgen. Dat maakt het trouwens ook voor de controlediensten in de praktijk haalbaar om zoveel als mogelijk alle voedingszaken te controleren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?