Zestig gedwongen ontslagen bij Brussels Airlines

© PhotoNews

Bij Brussels Airlines vallen in het kader van het aangekondigde herstructureringsplan 60 gedwongen ontslagen in België. "De prioriteit was om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te vermijden. Dankzij alternatieve opties waarop werknemers konden intekenen, wordt dat aantal nu beperkt tot 60", communiceert het luchthavenbedrijf.

In mei kondigde de Belgische luchtvaartmaatschappij haar transformatieplan 'Reboot +' aan, waardoor ze in de toekomst structureel winstgevend moest worden. Toen luidde het dat, in het kader van dat plan, zo'n 1.000 banen of ongeveer een kwart van het totale personeelsbestand, op de helling stond. Ook in het aantal routes en in de vloot moest er fors worden geschrapt.

Hierbij was het wel altijd de bedoeling om het aantal ontslagen zoveel mogelijk te beperken. Op 26 juni werd een sociaal akkoord afgesloten met de vakbonden over de modaliteiten van vrijwillig vertrek. Ook aan de verloningsstructuur en de uurroosters van het vliegend personeel werd gesleuteld.

280 vertrekken vrijwillig

De afgelopen weken kon het personeel zijn zegje doen. Zo'n 280 werknemers tekenden in op een vrijwillige vertrekregeling. Veertig kozen voor vervroegd pensioen, 110 gaan op pensioen en 26 verlaten het bedrijf met een SWT-regeling (het vroegere brugpensioen). Zo'n 99 werknemers kozen ervoor om deeltijds te gaan werken. Bij de piloten en het cabinepersoneel wordt een beroep gedaan op deeltijds werk en op seizoensarbeid, zodat daar geen enkel naakt ontslag valt, zo raakte eerder al bekend.

Bert Van Rompaey, hoofd van de HR-afdeling, zegt donderdag enorm dankbaar te zijn "voor de ongelofelijke solidariteit en sterkte die onze werknemers hebben getoond in deze zware periode. Dankzij de inzet en het voorbeeldige engagement van iedereen kunnen we het aantal ontslagen tot een minimum beperken."

Daarnaast kreeg Brussels Airlines vorige week ook een steunpakket van 460 miljoen euro toegezegd, deels van de Belgische overheid (onder de vorm van een lening) en deels van hoofdaandeelhouder Lufthansa.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?