Zinnebir wil echt Zinneke worden

Matthias Vanheerentals
© Brussel Deze Week
17/09/2006
De Sint-Pieters Brouwerij, van het Zinnebir, heeft plannen om een brouwerij in Brussel op te richten. De vraag is zo groot, vooral vanuit Amerika, dat uitbreiden noodzakelijk wordt.

"Nu brouwen we 24 hectoliter, of 2.400 liter, per maand van ons populaire Zinnebir. We willen naar 20 tot 25 hectoliter gaan. Dat is nog altijd te verwaarlozen in vergelijking met de grote brouwerijen. Maar het is een noodzaak. We moeten meer produceren om met ons kleine bedrijfje rendabel te zijn," zegt Yvan De Baets, die samen met Bernard Leboucq de Sint-Pieters Brouwerij (ook wel de Zenne Brouwerij) oprichtte en uitbaat. De wil om naar Brussel te gaan, is er, alleen de locatie ontbreekt nog. "Het was altijd al onze droom om naar de hoofdstad te komen omdat we hier zo graag zijn. Een locatie van duizend vierkante meter zou schitterend zijn. Het zijn vooral de pallets met bierflessen die veel plaats innemen. De brouwketels zelf zijn helemaal niet zo groot en zorgen in geen geval voor reukhinder. De straten rondom de brouwerij zullen wat naar hop en mout ruiken, maar dat zijn natuurlijke geuren. Ook bij onze collega-brouwer Cantillon in Brussel is er helemaal geen probleem van reukhinder. Samen willen we trouwens dé brouwerij van Brussel worden."

Amerikaans geld
De vraag naar uitbreiding komt vooral van de Amerikanen, die verzot zijn op Belgische bieren. Sinds de jaren tachtig van vorige eeuw zijn de Belgische bieren daar heel populair geworden. "Elk bier dat van Belgische bodem komt, wordt er veelvuldig geschonken en gedronken. Ons Zinnebir is in New York bijvoorbeeld makkelijker te krijgen dan in Brussel. Dankzij de VS kunnen we overleven, want in Brussel kunnen we in heel veel cafés ons bier niet verkopen omdat die horecazaken contractueel verbonden zijn met grote brouwerijen of bierhandelaars," zegt De Baets. De hype is zo groot dat er al enkele Amerikanen interesse getoond hebben om te investeren. "De gesprekken verlopen vlot. In Amerika zijn er bierspecialisten die betere bieren dan de Belgische brouwers maken, maar als het niet van Belgische bodem komt, dan willen de Amerikanen het niet."

In 2002 richtten Bernard Leboucq en Yvan De Baets samen de Sint-Pieters Brouwerij op. Hun paradepaardje is ongetwijfeld het Zinnebir. "De naam verwijst naar Zinneke, ten teken van de positieve mix van culturen die zo typisch Brussels is. Het bier is heel moutig en wat rond van smaak. Niet zoet, maar een pure en vooral fijn bittere smaak die heel dorstlessend is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni