Eenvoudig Nederlands

Films van wereldberoemde Brusselse regisseuse weer in de zalen

20221005_1815_BB_Chantal Akerman_c_Photonews
© Photonews
| Chantal Akerman, filmregisseur
© Photonews
| Chantal Akerman, filmregisseur

Chantal Akerman werd geboren in Etterbeek, en maakt op haar 24e haar eerste wereldberoemde film. Van oktober tot half januari kun je de klassieke films van Akerman bekijken in de zalen.

Vanaf begin oktober tot half januari kunnen filmliefhebbers naar de films van Chantal Akerman gaan kijken. Dat kan in Cinematek, cinema Palace en Bozar. Er zijn ook tentoonstellingen en lezingen… Die allemaal gaan over Akerman en haar band met Brussel.

Akerman wordt geboren in 1950 in Etterbeek. Haar ouders zijn uit Polen geëmigreerde joden die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. Akerman gaat naar een strenge meisjesschool en kijkt soms tijdens de middagpauze naar een film in één van de vele bioscopen in de Nieuwstraat.

Akerman besluit om aan de filmschool te studeren, maar stopt er al snel mee. In plaats daarvan maakt ze op haar achttiende zelf een korte film. Die neemt ze op in het huis van haar ouders met haar eigen spaargeld. Een paar jaar later maakte ze de film die haar wereldberoemd zou maken. Als ze 24 jaar is filmt ze 'Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles.'

Akerman werd geboren in Brussel, maar leefde op verschillende plekken. Ook Parijs en New York waren belangrijk voor haar. 'Thuis zijn', en 'niet thuis zijn' zijn belangrijke thema’s in haar werk. Akerman overleed zeven jaar geleden.

In Parijs werd vorig jaar de 'Allée Chantal Akerman' ingehuldigd. In Brussel is voorlopig nog geen straat naar haar vernoemd, al willen sommige mensen dat wel. De nieuwe woonwijk aan Thurn en Taxis zou dan een straat krijgen die 'Chantal Akermanstraat' heet.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?