Eenvoudig Nederlands

Oudste metrostation van Brussel krijgt een renovatie

64c21591-mivb2.jpg
© MIVB
| Zo koop je straks een kaartje in het metrostation Brussel Centraal.
© MIVB
| Zo koop je straks een kaartje in het metrostation Brussel Centraal.

Het metrostation Brussel Centraal krijgt een grote renovatie. Een jaar geleden zijn de werken gestart en alles verloopt volgens plan. Vanaf maart wordt het metrostation groter gemaakt onder de Ravensteinstraat. De auto's en fietsers moeten daardoor straks een andere route kiezen.

Het station wordt ruimer, krijgt meer verlichting en wordt aangepast aan mensen met een handicap. De renovaties worden in vier fasen verdeeld over een periode van vijf jaar.

Er komen winkels, extra openbare toiletten en geldautomaten. Er worden ook verschillende kunstwerken geïnstalleerd. Om het metrostation beter toegankelijk te maken voor mensen in een rolstoel komt er ook een nieuwe lift. De twee huidige liften worden vervangen. Er komen ook nieuwe trappen vanaf de Ravensteinstraat en de Kardinaal Mercierstraat.

Eerste fase

De reizigers kunnen wel nog de metro nemen en het verkeer boven de grond zal maar een klein beetje moeten omrijden. Het nieuwe metrostation Brussel Centraal moet in 2027 af zijn.

In de eerste fase wordt het huidige station op het kruispunt van de Koloni├źnstraat en de Warandeberg vernieuwd. Die werken zijn nu klaar.

Tweede fase

De MIVB wil vanaf maart het station groter maken. In de Ravensteinstraat, aan het kruispunt met Kantersteen, zullen werken plaatsvinden. Daardoor moeten fietser en automobilisten omrijden via de Houtmarkt. Deze werken moeten klaar zijn in 2025.

Daarna wordt het hele interieur van het metrostation en de perrons gerenoveerd.

Bekijk de video over de werken hier.

Oudste station

Volgens de MIVB is een volledige renovatie nodig want het is het oudste station van Brussel. Het metrostation werd geopend in 1969.

Dagelijks reizen ongeveer 53.000 passagiers met de MVIB. Een groot deel van hen reist via het station Brussel Centraal. Ook daarom is de renovatie nodig.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?