Eenvoudig Nederlands

Plafond valt naar beneden in school in Jette

20230912_Vande Borneschool Jette plafond protest
© BRUZZ/KVDP
© BRUZZ/KVDP

Leerlingen, leerkrachten en ouders hebben dinsdag geprotesteerd voor de schoolpoort van basisschool Vande Borne in Jette. Maandag viel er een deel van het plafond naar beneden. De leerlingen waren op dat moment niet aanwezig in het lokaal.

“Er vielen gelukkig geen gewonden,” zegt een schoolmeester die anoniem wil blijven. “De kinderen van het derde leerjaar waren op dat moment buiten aan het spelen.”

Niet eerste keer

Volgens de schoolmeester is het niet de eerste keer dat dit gebeurt. “In februari zijn er al stukken plafond naar beneden gevallen in de gang. Daar passeerde toen elke dag een collega die zwanger was.”

De gemeente had toen op verschillende plaatsen netten gehangen. Maar dat gebeurde niet in alle klaslokalen. Maandag vond de leraar grote brokstukken op de schoolbanken in zijn klaslokaal. De leerlingen waren toen niet aanwezig. “Er is een drama vermeden.”

“We hadden gehoopt dat de gemeente de plafonds zou vernieuwen tijdens de zomervakantie. Dat is alleen maar gebeurd in de gang.” zegt de leraar.

Protest

Ouders, leerkrachten en leerlingen verzamelden dinsdagochtend aan de schoolpoort van de school. Daarna wandelden ze naar het gemeentehuis. Zo willen ze protesteren tegen de onveilige situatie in de school.

“Ik ben erg ongerust,” zegt Said. Zijn zoontje zit normaal in de klas waar een deel van het plafond naar beneden is gevallen. “Blijkbaar waren het grote brokstukken. Als er kinderen aanwezig waren geweest, zou dit zware gevolgen hebben gehad,” zegt hij. “Blijkbaar is dit niet het eerste incident. Men wist dat er onderhoudswerken nodig waren. Het verbaast me dat die aan het begin van het schooljaar nog niet gebeurd zijn.”

Het college van burgemeester en schepenen zat dinsdag samen om oplossingen te vinden voor het probleem.

Tijdelijke verhuis

“We voorzien tijdelijke opvang in leegstaande gebouwen van de gemeente. Drie Nederlandstalige klassen trekken naar lege gebouwen in de Léon Theodorstraat,” zegt Joris Poschet. Hij is schepen voor Nederlandstalig Onderwijs in de gemeente Jette.

De bedoeling is om de valse plafonds te verwijderen, het plafond gedeeltelijk af te kappen en er netten te hangen. “Wat we al deden in een aantal lokalen, zullen we nu doen in de klaslokalen waar dat nog niet was gebeurd,” zegt Poschet.

Die werken moeten volgende week dinsdag klaar zijn. “Woensdag wordt alles opgekuist, zodat de leerlingen donderdag weer in hun vertrouwde klaslokaal kunnen zitten.”

Renovatie plafonds

Op langere termijn maakt de gemeente Jette budget vrij voor een grondige renovatie van de plafonds. Een datum is er nog niet, “maar dat zal niet voor 2024 zijn,” zegt schepen Poschet.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?