Saliha Raiss (Vooruit) volgt Jef Van Damme op als schepen in Sint-Jans-Molenbeek

| Saliha Raiss (Vooruit) volgt Jef Van Damme op als schepen in Sint-Jans-Molenbeek.

Eenvoudig Nederlands

Saliha Raiss is nieuwe schepen in Molenbeek dankzij oppositie

© BRUZZ
07/09/2023

Saliha Raiss (one.brussels-Vooruit) is dan toch schepen geworden in Sint-Jans-Molenbeek. Ze heeft woensdag de eed afgelegd tijdens de gemeenteraad. Dat kon dankzij een wisselmeerderheid. Ze kreeg dus ook stemmen van de oppositie. Eerder had meerderheidspartij MR tegen gestemd, omdat Raiss een hoofddoek draagt.

Saliha Raiss volgt Jef Van Damme op als schepen van Openbare Werken, Gemeentelijke Eigendommen, Nederlandstalig Onderwijs en Nederlandstalige Kinderopvang.

Ze heeft woensdagavond de eed afgelegd tijdens de gemeenteraad, mét een hoofddoek.

Meerderheidspartij MR tegen

De benoeming van Raiss als schepen was de afgelopen maanden hét thema in de lokale politiek in Molenbeek. “Die benoeming leek in het begin geen probleem. Totdat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zich begon te moeien", zei een Molenbeeks oppositie-lid vandaag aan BRUZZ. Die persoon liet voor de stemming weten om voor Raiss te zullen stemmen.

Neutraliteitsprincipe

Raiss draagt een hoofddoek en dat is voor de liberale Franstalige partij MR, die in de meerderheid zit, niet te verzoenen met een functie als schepen.

Partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez wees op het neutraliteits-principe toen Raiss als opvolger werd voorgesteld. Hij tweette toen: “Een gezaghebbende functie uitvoeren, zoals die van een schepen, is niet verenigbaar met het dragen van een opvallend religieus teken”. Met dat religieus teken bedoelt hij de hoofddoek van Raiss.

De Molenbeekse gemeenteraadsleden van MR stemden dus tegen het aanstellen van Raiss als schepen.

Bijzondere gemeenteraad

Tijdens een bijzondere gemeenteraad kreeg Raiss 20 van de 37 stemmen achter haar naam. Een deel daarvan kwam uit de oppositie. Omdat de meerderheidspartijen eerder geen akkoord vonden, moest het met een wisselmeerderheid gebeuren. Bij een wisselmeerderheid wordt (tijdelijk) een nieuwe meerderheid gevormd met één of meerdere partijen uit de oppositie.

'Karakter'

Voor de socialisten is Raiss hoe dan ook de ideale naam om Jef Van Damme op te volgen.

Raiss is geboren en opgegroeid in de Maritiemwijk in Molenbeek. Ze kent het openbare leven goed. Ze is bestuurslid bij onder andere de MIVB en de Brusselse Huisvestingsmaatschappij. Raiss is ook actief bij RWDM Girls en werkte lang voor Brussels parlementslid Fouad Ahidar. Daar was ze vooral bezig met huisvesting.

“Raiss is iemand die zich vastbijt in dossiers en niet snel van haar standpunt afwijkt”, zegt Ahidar aan BRUZZ. “Ze strijdt met karakter voor haar ideeën, maar kan zich natuurlijk ook neerleggen bij afwijkende meningen.”

Koffie met Bouchez

"Polemiek is niet mijn ding", zei Raiss na haar eedaflegging. "Daarom heb ik mij de laatste maanden op de achtergrond gehouden. De Molenbekenaren verdienen beter dan politieke spelletjes. De uitdagingen zijn al groot genoeg.”

Ze nodigt MR-voorzitter Bouchez trouwens uit om samen een koffie te gaan drinken. “Dan leert hij misschien de persoon achter de hoofddoek kennen.”

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni