Eenvoudig Nederlands

VIDEO: Luisterpunt-bib: ‘Je kan ook met je vingers of oren lezen’

LD, MV
© BRUZZ
05/10/2023

Het is deze week ‘Week van het Nederlands’. Dat is een week waarin er meer aandacht is voor de Nederlandse taal en manieren waarop je Nederlands kan leren. BRUZZ ging langs bij de Luisterpunt-bib. Dat is een bibliotheek waar je luisterboeken kan lenen. Luisterboeken zijn ingesproken boeken om naar te luisteren.

Luk Van Helen is lid van de Luisterpunt-bibliotheek. Hij kan niet zo goed zien en een gedrukt boek lezen is voor hem dus niet evident. Daarom ontleent hij graag luisterboeken bij de Luisterpunt-bibliotheek. Vooral fictieve verhalen en romans. Hij luistert graag terwijl hij wandelt door de stad. “Ik heb altijd veel liefde gehad voor boeken. Ik lees nog altijd veel," vertelt Luk.

Terug naar kindertijd

Michael De Cock is auteur. Hij heeft al verschillende boeken geschreven. Zijn meest recente boek heeft als titel ‘Alleen verbeelding kan ons redden’. Dat boek komt hij nu voorlezen bij de Luisterpunt-bib. Zijn stem wordt opgenomen en zo ontstaat een nieuw luisterboek.

Hij vindt het bijzonder om zijn eigen boek in te spreken: “Ik lees nooit terug wat ik geschreven heb, zeker niet luidop.”

Luisterboeken zorgen voor een andere manier om literatuur te beleven. “Voorgelezen worden is super. Het is een fijne ervaring die teruggaat tot de kindertijd”, zegt De Cock.

Iederéén kan lezen

De Luisterpunt-bib is er voor iedereen die geen of moeilijke gedrukte boeken kan lezen.

“We zijn er voor mensen die blind of slechtziend zijn, maar ook voor mensen met een fysieke beperking die geen gedrukte boeken kunnen lezen. Mensen met afasie of dyslexie”, zegt medewerker Celine Camu.

Naast luisterboeken biedt de Luisterpunt-bib ook brailleboeken aan. Dat zijn boeken in een speciaal reliëfschrift. Het schrift bestaat uit puntjes op papier waaraan je moet voelen.

Camu: “Wij zeggen heel bewust ‘lezen’, omdat lezen meer is dan enkel met je ogen lezen. Je kan ook met je vingers of oren lezen.”

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni