Eregast van de maand: Muurkunstenaar Bué the Warrior

Elke maand nodigen we een kunstenaar uit om zijn of haar gang te gaan met een dubbele pagina in het Zazie Magazine. Met daarbij één enkele opdracht: verwonder ons! Deze maand is de dubbele pagina voor muurkunstenaar Bué.

Bue (spreek uit: Boe-ee) the Warrior maakt al sinds zijn zeventiende de straten onveilig met zijn kleurrijke monstertjes. "Ik maak geen graffiti, maar muurschilderingen," zegt hij van zichzelf. Hij woont in Gent, maar laat overal ter wereld zijn tekeningen achter. Een echte wereldburger...

Net voor hij weer voor een aantal maanden naar Mexico vertrekt, kan Zazie hem strikken als eregast van deze maand. Bué toont ons enkele beelden van op zijn vele reizen, van Hollywood (Los Angeles) over Brussel tot Zagreb. Bij sommige foto's vertelt hij een verhaaltje, bij andere kan jij misschien iets verzinnen...

Toestemming van een bommake


"Als we een fresco willen maken op een huis, dan vragen we dat altijd eerst aan de eigenaars. Maar in Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, was het heel erg lastig om de mensen ervan te overtuigen op hun muren te mogen schilderen. Mijn vriend Chase en ikzelf waren echt al uren aan het rondlopen, en net toen we het wilden opgeven, gaf het bommake dat in dit huis woont, toch toestemming. Achteraf was ze heel blij met onze schildering. Haar kleinkinderen hebben zelfs geposeerd voor de foto."

Los Angeles


"Achter deze lange muur in Los Angeles, in Amerika, zitten een wassalon en een kapperszaak verborgen. Het meisje dat je op de foto ziet, is de dochter van de eigenares van het wassalon. Ze wordt vaak gepest en daarom verkleedt ze zich graag. Op die manier krijgt ze positieve aandacht en voelt ze zich beter. Terwijl mijn vriend en ik aan het werken waren, kwam ze dikwijls een kijkje nemen. Ze voelde zich helemaal thuis in onze zotte wereld."

Mijn artiestennaam?

"Waar mijn artiestennaam vandaan komt? Vroeger tagde ik altijd met Burp, het woordje dat ze in stripalbums gebruiken als iemand een boer laat. Maar ik hield helemaal niet van de letters R en P. Ik heb die vervangen door een E, een mooie ronde letter. Achteraf ontdekte ik dat bue in verschillende talen iets betekent: 'reddingsboei' in het Deens, 'stier' in het Italiaans, 'damp' of 'mist' in het Frans. Vooral dat laatste vind ik bij mij passen: ik ben als damp, overal aanwezig en afwezig tegelijk. The Warrior (betekent 'de strijder', PJ) heb ik eraan toegevoegd omdat ik een doordrijver ben, iemand die niet makkelijk opgeeft. Als het bijvoorbeeld buiten 10 graden vriest, en mijn tekening is nog niet klaar, dan zal ik toch verder werken. Als mijn handen dan ten minste nog meewillen (lacht)."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel