Brussels Airport verkoopt kunstcollectie

© Panamarenko, via veilinghuis Campo & Campo
| Ook een werk van de Antwerpse kunstenaar Panamarenko gaat onder de hamer

Brussels Airport verkoopt nagenoeg zijn volledige kunstcollectie. Op vier monumentale werken na, gaan alle kunstwerken die in de hallen van de luchthaven gingen onder de hamer voor een benefietveiling.

De uitbater van de luchthaven, het vroegere Biac, begon in de jaren '90 met kunst aan te kopen voor de verfraaiing van de luchthavengebouwen. De kunst moest vooral de Belgische kunstscene in de kijker zetten. In totaal verzamelde de luchthaven van Zaventem zo'n 130 kunstwerken, zo schrijft De Standaard. En die gaan bijna allemaal, op vier stukken na, onder de hamer. Het bekende 'Flight in Mind' van Olivier Strebelle, dat beschadigd werd bij de aanslagen van 22 maart, blijft wel op de luchthaven. Al staat die nu wel niet meer in de vertrekhal, maar langs de toegangsweg.

Het Antwerpse veilinghuis Campo & Campo hoopt tussen de 500.000 en de 1 miljoen euro op te halen. De opbrengst van de veiling, die plaatsvindt op 25 maart, gaat naar het goede doel. Onder de te veilen kunstwerken zitten onder andere stukken van Belgische kleppers als Pierre Alechinsky en Panamarenko.

De kans dat de reiziger iets zal merken van de grote kunstverkoop is klein. De meeste werken stonden namelijk al langer in de depots van de luchthaven, omdat ze moesten wijken voor infrastructuur- of uitbreidingswerken.

De luchthavenuitbater laat weten dat een nieuwe eigen collectie niet aan de orde is, maar dat er plaats is voor "cultuur in de brede zin", van gastronomie tot klassieke kunst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?