Democratiefestivals zijn gemeengoed in Noord-Europa.

Debatten over heikele thema’s als milieu of migratie naast cultuur en spel. Dat belooft het allereerste Jubelfestival, een heus democratiefestival in de hoofdstad van Europa.

Democratie- en gespreksfestivals zijn al langer ingeburgerd in Scandinavië en de Baltische staten, maar stilaan veroveren ze heel Europa. Vorig jaar brachten dergelijke evenementen in heel het continent 430.000 mensen op de been.

Als officieuze hoofdstad van de Europese Unie kon Brussel niet langer achterblijven en zaterdag 22 september strijkt het eerste Brusselse democratiefestival neer in en rond het Leopoldpark. Niet toevallig in de Europese wijk want de organisatoren bekijken de zaak vanuit een breed, Europees perspectief.

Het Jubelfestival wil tal van moeilijke thema’s aansnijden zoals de toekomst van de democratie, de rechtsstaat en de sociale zekerheid, maar ook migratie, milieu, onderwijs en digitalisering. Burgers, verenigingen en politici zullen van gedachten kunnen wisselen tijdens debatten of innovatieve workshops, maar even goed in de marge van concerten, culturele activiteiten, spelletjes of gewoon bij een hapje of een drankje in de kantine of op de picknickweide.

De context moet mensen uitnodigen om ideeën te gaan uitwisselen in een ontspannen en vriendelijke sfeer. "De materie kan soms saai lijken, maar het is een kleurrijk evenement, waarbij iedereen kan deelnemen en mensen kunnen spreken over wat hen echt bezighoudt", zegt Sven Lenaerts van de Koning Boudewijnstichting, die het evenement ondersteunt.

De activiteiten gaan door in drie talen: Engels, Frans en Nederlands. Meer info via de website van de het Jubelfesitval

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Events & Festivals , jubelfestival

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni