Eén digi-dag per week bij AMVB

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
17/12/2010
Vanaf januari last het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel (AMVB) een ‘digi-dag’ in tussen de wekelijkse taken van het personeel. Het is het logische vervolg op het grootscheepse digitaliseringsproject-2010, dat bijna af is. Nu nog een extern digitaal depot vinden...

Met de bedoeling het archief te ontsluiten voor een breed publiek en het uiteraard ook te conserveren, is het AMVB in januari 2010 begonnen met het digitaliseren van het archief. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) gaf hiervoor (in 2009) een projecttoelage van 150.000 euro. Daarmee konden de Guldenboeken van de Vlaamse verenigingen uit Brussel blad per blad gescand worden. Een Guldenboek is een album met statuten, reglementen, het verenigingslied en de geschiedenis van de vereniging.

In mei was de klus al geklaard: er waren honderd verslagboeken gescand. De opdracht werd uitgebreid tot losse ledenbladen, reglementen, statuten en brieven. Op Guldenboeken van na 1940 rusten nog auteursrechten; zij zijn alleen raadpleegbaar in de leeszaal van het AMVB. Het is de bedoeling om alles van voordien, dus zonder auteursrechten, online beschikbaar te stellen (onder 'digitale bronnen' op www.amvb.be) .

Het AMVB beheert het archief van 52 amateurverenigingen, waarvan ruim de helft toneelkringen, naast gouwbonden en sociaal-culture­le verenigingen, sportverenigingen en­zo­voorts. Er zijn dit jaar bijna 25.000 scans gemaakt, waarvan al negentig volledige documenten online beschikbaar zijn. Nog 260 stukken, van verscheiden kwaliteit, wachten op een scan: van negentiende-eeuwse kalligrafische parels tot knip-en-plakwerk uit de jaren 1970. "We werken met schijven van vijf terabyte of TB, die constant geback-upt worden op een tweede drager," zegt projectleidster Stephanie Aertsen. "De criteria zijn stempelcorrectheid van het stuk, volledigheid en leesbaarheid. Er mogen geen pagina's vergeten worden, en de volgorde van de documenten is belangrijk om de leesbaarheid op het vlakke scherm te vrijwaren."

Concreet wordt een eerste scan als tiff in hoge resolutie (300 dpi) gemaakt, zonder enige bewerking. Daarmee heeft men een zo getrouw mogelijke digitale print van het origineel. Vervolgens wordt een 'gebruikerskopie' (in pdf) gemaakt, en worden waar nodig correcties en kleurversterking toegevoegd om de leesbaarheid te verhogen. Aertsen: "We maken constant reservekopieën op een tweede schijf. Vanaf januari 2011 wordt de digitalisering wekelijks opgenomen in het werk van het personeel, nu het eenmalige project afgerond is. Eén moederschijf zal in het AMVB blijven; voor de tweede schijf zijn we nog op zoek naar een digitale opslagplaats buitenshuis."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni