Europalia Indonesië lokt 570.000 bezoekers

Het tweejaarlijkse kunstenfestival Europalia had deze editie Indonesië als gastland. Ondanks de weinig bekende kunstscene van de Zuid-Oost-Aziatische archipel, lokte de tentoonstellingen en evenementen samen 100.000 bezoekers meer dan de vorige editie, die Turkije belichtte.

"Voor mij was dit één van de sterkste edities ooit. Er was nood aan een actueel beeld op Indonesië en aan het bespreekbaar maken van een aantal taboes," zegt Dirk Vermaelen, artistiek directeur van Europalia.

De tentoonstelling Power and other things in Bozar was volgens de organisatoren een voltreffer. De tentoonstelling gaf "een pakkend en confronterend beeld  op de laatste twee eeuwen geschiedenis van het gastland." 

Maar er was ook plaats voor meer dan alleen beeldende kunst. Ook de podiumkunsten en concerten kwamen aan bod. Zo maakte muzikant Dijf Sanders in het kader van Europalia de indrukwekkende plaat Java, met samples uit Javaanse muziek, en waren er dansvoorstellingen in samenwerking met Meg Stuart en Jompet Kuswidananto in het Kaaitheater.

"Met 570 000 bezoekers hebben we ruim 100 000 bezoekers meer op de teller dan bij de voorgaande, inhoudelijk zeer sterke Turkije-editie, dus daar zijn we zeer tevreden over," zegt Koen Clement, de algemeen directeur van het evenement. "De doelstelling nu is om de verjonging en verbreding verder te zetten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?