Paddenstoelenwandeling in het Scheutbos

An Devroe
© Brussel Deze Week
26/10/2013
Tijdens een paddenstoelenwandeling in het Scheutbos op zondag 27 oktober neemt Roosmarijn Steeman van Natuurpunt u mee naar de wereld van de fungi. Daarin passeren de opruimers en de boombegeleiders, de giftige en de eetbare paddenstoelen, het elfenschermpje, de satansboleet en de fopzwam.

"Oktober is het hoogseizoen van de paddenstoelen, als het voldoende regent en niet vriest," weet Roosmarijn Steeman van Natuurpunt Studie. Van 2002 tot 2009 inventariseerde Steeman paddenstoelen in Vlaams-Brabant, eerst voor de atlas Paddenstoelen in de regio Leuven (1981-2004) en daarna voor de atlas Paddenstoelen in Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (1980-2009).

In het Zoniënwoud en de bossen van het Brussels Gewest werden meer dan 900 paddenstoelsoorten waargenomen. In het Scheutbos alleen al zouden er 90 soorten paddenstoelen groeien, als we de aankondiging in Natuur.blad mogen geloven. Steeman heeft het voor ons nog eens nagekeken: "Eind november 2009 vond ik in het Scheutbos 89 soorten, na een hele dag onderzoek. Zo laat in het seizoen was dat uitzonderlijk, want meestal begint de diversiteit aan soorten vanaf november toch wat af te nemen. Omdat de wandeling op 27 oktober voor een breed publiek is en ik elke soort voldoende aandacht wil schenken, is de kans groot dat we maar een dertigtal soorten zullen zien. Ik zal vertellen hoe je de soort kunt herkennen, iets over de rol van elke soort in de natuur - je hebt opruimers, boombegeleiders en parasieten - en iets over de eetbaarheid, als het relevant is, zoals bij de heel giftige of smakelijke soorten."

Magie
"In Vlaanderen en Brussel is het plukken van paddenstoelen in natuurgebieden en parken verboden, maar ook overbetreding is nefast voor de meeste boombegeleidende paddenstoelen. Wandelaars blijven best zo veel mogelijk op de paden. Ook honden verrijken de bodem met hun uitwerpselen en urine, en het zijn juist de paddenstoelen van voedselarme bodems die het meest bedreigd zijn."

In het Scheutbos is vooral dood hout dat blijft liggen nuttig voor de paddenstoelen. Speciale soorten die hier al werden waargenomen zijn de zalmzwam, die dood hout opruimt, de witsteelstropharia, die dode grasresten opruimt, de bleke wilgengordijnzwam, een wilgenboombegeleider, en schermpjeseikhaas, een parasiet op de eik. Maar zo snel als ze uit de grond schieten, zoals alleen paddenstoelen dat kunnen, verdwijnen ze weer. Steeman zal tijdens de wandeling uitleggen hoe dat komt: "Het heeft lang geduurd voordat de wetenschap dit fenomeen kon verklaren. Het is dan ook niet zo vreemd dat paddenstoelen met hekserij en magie werden geassocieerd, getuige daarvan namen als elfenschermpje, satansboleet, heksenboter en judasoor."



Zondag 27 oktober van 10u tot 12u30, afspraak aan de chalet van de parkwachters in de Scheutbosstraat, inschrijven is niet nodig.
--------------------------
Natuur > Neuzen naar de grond in het Scheutbos

--------------------------
De zalmzwam (boven), opruimer van dood hout, en gewone zwavelkop, een giftige paddenstoelsoort.
--------------------------
© JIMMY DESMET
--------------------------
BDW 1399 PAGINA - DONDERDAG 24 OKTOBER 2013
--------------------------
BDW 1399 PAGINA - DONDERDAG 24 OKTOBER 2013
--------------------------
© JPAUL WOUTERS

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni