Pride gooit route opnieuw om door werken piétonnier

Het vertrouwde beeld van een kleurrijk Beursplein tijdens de pride-parade is intussen niet meer dan een vage herinnering. Door de wegwerkzaamheden in het centrum start de optocht bij het Centraal Station.

Door de werkzaamheden in de voetgangerszone is de route van de Pride-parade van zaterdag 19 mei licht veranderd. Door de heraanleg van de Zuidstraat passeert de optocht niet langer langs het Brussels parlement, maar kronkelt via de Violetstraat naar de Keizerslaan, waar de parade eindigt.

De traditie om de Belgian Pride, de Belgische Gay Pride Parade, te starten op het Beursplein is stilaan niet meer dan een vage herinnering. Na de aanslagen van 22 maart 2016 moest de optocht al verhuizen naar de Kunstberg. Een jaar later gooiden de werkzaamheden aan de voetgangerszone roet in het eten. 

Ook dit jaar blijft de parade dus weg van het Beursplein. De parade start aan het Centraal Station en eindigt op de Keizerslaan, aan de voet van de Kunstberg. Omdat er ook aan een stuk van de Zuidstraat gewerkt wordt, trekt de parade dit jaar niet langs de vele homocafés in de Kolenmarkt.

In plaats daarvan draaien de praalwagens de Steenstraat in, en trekken langs de achterkant van het Stadhuis naar het Sint-Jansplein en verder naar de Keizerlaan.

Het hart van de Pride is het Pride-dorp op de Kunstberg (aangeduid met het rode hartje op de kaart). Van daaruit trekt de optocht naar het centrum om via de Steenstraat terug naar de Kunstberg te keren. 

Politiek

De Belgian Pride heeft zoals elk jaar een thema. Dit jaar draait de optocht om de lokale verkiezingen van oktober 2018. Met de slogan Your Local Power willen de organisatoren van de Pride ook politici op gemeentelijk en stedelijk niveau aansporen om holebi- en transvriendelijk beleid te voeren.

De Pride vindt dit jaar plaats op zaterdag 19 mei. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.