Wipschieten, marionettenen ‘Pogge-blues’ op Alles es Just

De Schaarbeekse folklore is meer dan rijk genoeg om er een tweede ‘Alles Es Just’-festival uit te putten. Oubollig wordt het nooit.

De volkskunst een sexy imago geven. Dat is waar het Alles es Just-festival opnieuw in lijkt te slagen. In 2012 werd de Schaarbeekse volksfiguur Pogge tijdens de erfgoeddag in de kijker gezet -- Pogge is het legendarisch ‘mannetje’ dat, in de negentiende eeuw, café-ruzies beslechtte met de befaamde uitspraak: ‘Alles es just!’. Met de erfgoeddag was de kiem gelegd voor méér van dat.

Aanstaand weekend valt er in en rond het Josaphatpark en het Pogge-café Aux Trois Rois weer een heleboel te beleven. Zondagnamiddag zet de Koninklijke Schuttersgilde de deuren open voor een wedstrijdje wipschieten in het Josaphatpark. De Ezelsmars wordt uitgevoerd (zie BDW van 28/8) en kunstenaar Eric Giraudet de Boudemange komt een performance geven.

Kunstenaar Eric Giraudet was afgelopen twee jaar in residentie in Amsterdam en stelde al tentoon in galerijen in Milaan, Amsterdam en Milly-la-Forêt. Zijn hedendaagse kunst is geïnspireerd door de (Europese) folklore. Voor het Alles es Just-festival gaat hij de wip van de schuttersgilde een artistieke make-over geven.

In Aux Trois Rois, het café van de vrienden van Pogge, mogen de kunstenaars McCloud Zicmuse en Anne Brugni dan weer aan de slag. Ze maken van het café het decor voor een marionettenvoorstelling rond de figuur Pogge. Er zijn voor de gelegenheid marionetten gemaakt van Pogge, diens vrouw en zijn eerste kind.

‘s Avonds staat er in het café blues op het programma. Organisator Philippe Debroe doet dat ook hier weer met een Schaarbeeks tintje, want hij nodigt – op vrijdagavond – bluesartiest Little Jimmy uit alias Don Croissant. Die speelde met zijn groep The Sharks in 1966 het voorprogramma van The Rolling Stones in het Sportpaleis van Schaarbeek. Daarna is er danceparty met Dop Massacre aka dj Saucisse. Ook op zaterdag staat er blues op het programma.

Verder zijn er in Atelier Vogler nog foto’s te zien van het Josaphatpark die Mirjam Devriendt maakte voor het boek Onzen Hof van Carla Vanparijs, maar die het boek niet haalden. En met twee geleide bezoeken, in de Fovel-stokerij en het Josaphatpark, is het programma volledig.

Alles es Just

data: 3, 4 en 5/10

------

Initiatieles Wipschieten

data: 2/10, vanaf 17.00 (Alleen wie daaraan deelneemt, of al eerder lessen volgde, mag meedoen aan de wedstrijd)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • De auto geeft tegengas: de strijd om de straat
  • Hoe een witte en gekleurde school enkel de voordeur delen
  • Moedige starters in de Dansaertstraat
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Binnengluren in het pornopaleis: 40 jaar Cinema ABC
  • L'art Belgo-Conlogais s'expose
  • Serge Aimé Coulibaly counters the virus with WAKATT
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement