Zinneke Parade gaat zaterdag ‘illegaal’

De tiende editie van de Zinneke Parade neemt zaterdag vanaf 15 uur opnieuw de Brusselse straten in, dit keer met het thema illegal. In totaal tonen 21 'Zinnodes' en hun 1.500 deelnemers de eigenzinnige en illegale performances waaraan ze twee jaar lang werkten. Voor een ideale parade-ervaring, blijf je dit keer best op dezelfde plek staan. BRUZZ zendt de parade ook live uit.

De feestelijkheden beginnen vrijdagavond om 21 uur al met de Blijde Intrede, waarbij de mobiele constructies van de Zinnodes naar hun overnachtingsplaats in het centrum van Brussel worden getrokken, onder leiding van fakkels en fanfares.

Op zaterdag 12 mei trekt de Zinneke Parade langs de Anspachlaan en zijn zijstraten. Dat gaat via de Kiekenmarkt en de Haringstraat naar de Grote Markt. Van daaruit gaat het via de Hoedenmakers-, Kaas- en Spoormakersstraat naar de Lombardstraat en de Anspachlaan zelf. Na een kort ommetje via de Sint-Gorikshallen wordt de cirkel gerond ter hoogte van het Beursplein. (bekijk hieronder het parcours en lees verder onder de kaart)

Parcours Zinneke Parade 2018
© BRUZZ
| Het parcours van de Zinneke Parade 2018.

De parade vertrekt om 15 uur en loopt tot 17.15 uur. De straten van het parcours zijn op dat moment ook gesloten voor ander verkeer.

Blijven staan

Elk van de 21 groepen zal op een andere plaats starten, maar de kijkers zullen wel de volledige stoet voorbij zien komen. Om de hele parade te zien, blijf je dus best gewoon op dezelfde plaats staan.

"De 21 Zinnodes staan klaar in zijstraatjes. Om 15 uur wordt het startsein gegeven en dan komen die verschillende groepen het parcours op", legt organisator Dis Huyghe uit. "In tegenstelling tot andere jaren moet je niet meer rondlopen om alle Zinnodes te ontdekken. Er zijn overal begin- en eindpunten. Als je twee uur lang blijft staan, heb je de hele parade gezien."

Illegaal

In totaal werkten 174 kunstenaars en 139 organisaties mee aan het hele spektakel. Het volksfeest wordt na afloop van de Zinneke Parade afgesloten met de verkiezing van het thema voor de Zinneke Parade 2020.

Dit jaar werken de deelnemers rond het actuele thema illegal. Ze zijn helemaal vrij om dit op hun eigen manier te interpreteren en er filosofische acties met muziek, woorden, beelden en dans rond te bedenken.

Kijk LIVE naar de Zinneke Parade

BRUZZ zendt de integrale Zinneke Parade uit op zaterdag 12 mei. Kan je er zelf niet bij zijn? Stem dan af op BRUZZ op tv of op BRUZZ.be/live vanaf 15u.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?