Expo: specerijen in de Molen in Evere

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
06/10/2009
Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding stelt zijn eerste tijdelijke expositie voor. Een specerijenroute in de Molen van Evere geeft een gekruid overzicht van specerijen uit alle continenten en tijdperken.

Het is even zoeken, want bewegwijzering ontbreekt voorlopig, maar zodra je de weg hebt gevonden, laat de tentoonstelling De specerijen in de Molen van Evere zich smaken.

Ze weten er daar dan ook een en ander van: vanaf 1935 werd de voormalige graanmolen een maalderij voor specerijen, tot in 1983. De chronologisch opgestelde tentoonstelling toont per tijdsperiode de meest typische specerijen, zorgvuldig in een geschiedkundig en geo­grafisch kader gegoten.

Om de smaak te pakken te krijgen, liggen aan de ingang van de molen, op kinderhoogte, dertig specerijen uitgestald. Zo kunt u raden wat u ziet en ruikt. Een verdieping hoger wordt onder andere het thema 'Specerijen en het sacrale' uitgewerkt. Zo werden specerijen al vermeld in de heilige boeken van moslims, joden en christenen. Tijdens Havdalah, een joodse familieceremonie op het einde van de sabbat, ademen de deelnemers specerijen (kruidnagel en muskaatnoot) in die een krachtig parfum verspreiden. Dat zou de nostalgie verzachten die men ervaart wanneer de sabbat voorbij is.

In andere zalen komt een heleboel (tweetalige) informatie aan bod over de macht van Venetië, bevoorrader van specerijen in het dertiende- en veertiende-eeuwse Europa, om vervolgens over te schakelen op de invoer door Spanje en Portugal, die elk op zoek gingen naar een route naar India en zijn rijkdommen. Maar niet alleen in die richting: de Spaanse zeevaarders brachten bijvoorbeeld ook chilipeper en vanille uit Amerika mee.

De expositie ontkracht ook enkele clichés. Is Afrika een gebied van kruiden? Neen. En werden in de middeleeuwen geen gerechten gekruid om de bedorven smaak van voeding te verbergen? Klopt ook al niet.

Naast tekst zijn er ook kaarten van specerijenroutes, een tafel om peper te malen en een resem nuttige gebruiksvoorwerpen te bezichtigen: een specerijendoos, servies voor specerijen, een kruik voor gember en mosterdgranen in palmhout en linde, zoutvaten en boeken.

Apicius
Om bezoekers te prikkelen, organiseert het Brussels Museum van de Molen en de Voeding onder andere geleide bezoeken, kinderstages, een kinderparcours en ateliers. Zo leren groepen, na een geleid bezoek van twee uur aan 'Specerijen in de Oudheid', de mustea van Apicius of een Egyptisch gebak klaarmaken. Tijdens een atelier op zaterdag, dat ook twee uur duurt, leert u gekruide historische recepten te bereiden worden. Dat gaat over de periode van de farao's en de (Gallo-)Romeinen over de middeleeuwse Arabische keuken tot de Verlichting en de eenentwintigste eeuw.

:: De specerijen, nog tot en met 31 augustus 2010 in de Molen van Evere (Windmolenstraat 21/Lindestraat 189). Info over toegangsprijzen en de vele activiteiten vindt u op
www.molenevere.be of 02-245.37.79

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni