600.000 euro voor lokettenzaal Vlaams parlement

JCO
© brusselnieuws.be
25/02/2014

De Vlaamse regering gaat 604.000 euro uittrekken voor de vernieuwing van de lokettenzaal van het Vlaams parlement. Dat moet omgevormd worden tot een bezoekerscentrum.

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams parlement heeft het budget goedgekeurd. KUL-professor Emmanuel Gerard wordt aangesteld als curator. Hij zal nu een concept uitwerken voor het nieuwe centrum.

Het parlement besliste vorig jaar al om geen tentoonstellingen meer te organiseren in de lokettenzaal. Er waren in de Art deco-zaal vlakbij het Madouplein nochtans interessante expo’s te zien van onder meer Raoul Dekeyser, Panamarenko, Jan Fabre, de Antwerpse mode en Roger Raveel. De tentoonstellingen lokten echter te weinig volk. “De kostprijs is onevenredig”, zei parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) daar toen over.

Het nieuwe bezoekerscentrum zal daarom een eerder educatieve invulling krijgen. “Er zal onder meer uitleg zijn over de werking van het Vlaams parlement, en over de democratie”, klinkt het op het kabinet-Peumans. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het concept er moet uitzien, maar het Parlementarium van het Europees Parlement kan een inspiratiebron zijn.

De prijs van het project is LDD-fractieleider Peter Reekmans in het verkeerde keelgat geschoten. “De voorbije jaren is er alles aan gedaan om te besparen”, zegt hij in Het Nieuwsblad. “Wraakroepend dat men dan zo met belastinggeld omspringt. Het animeren van bezoekers is geen kerntaak van het parlement.”

Onterecht kritiek, vindt men bij Peumans. “We vervangen dure tijdelijke tentoonstellingen, door een permanente instelling”, klinkt het. “Het gaat dus om een eenmalige investering. De beslissing wordt bovendien breed gedragen binnen de verschillende partijen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni